Građani i policija zajedno zaPLAVIli zagrebački Jarun

Nakon dvogodišnje stanke ove se godine povodom Dana policije ponovo nastavilo druženje građana i plavaca na zagrebačkom Jarunu

Foto: MUP RH

Uz moto „ZaPLAVImo Jarun zajedno!“ policija je danas, 1. listopada na zagrebačkom jezeru Jarun građanima ponovno „otvorila svoja vrata“.

Uz mnogo atraktivnih policijskih rekvizita i opreme, kao i kroz vježbe raznih policijskih timova, građani su na jednom mjestu mogli saznati apsolutno sve što ih je ikada zanimalo o policijskom poslu. Demonstrirane su tehnike samoobrane za žene u sklopu Nacionalnog projekta „Lily“, rukovanje višenamjenskom palicom „Tonfa“, vještine karate kluba „Alfa“, kao i vještine rukovanja kratkim i dugim vatrenim oružjem polaznika Policijske škole „Josip Jović“. Građani su s posebno velikim interesom popratili vježbe s policijskim psima, dok su najveće oduševljenje izazvale vježbe pripadnika ATJ Lučko, koji su prezentirali vježbu potrage i borbenog spašavanja helikopterom s vode i izveli uvijek najatraktivniji padobranski skok uz ceremoniju donošenja zastave Republike Hrvatske.

Uz to, posjetitelji su tijekom cijelog dana, od 9 do 18 sati, imali priliku vidjeti opremu i obučenost raznih ustrojstvenih jedinica hrvatske policije, a pridružili su im se i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Izrazivši zadovoljstvo što je hrvatska policija prvi puta nakon dvije godine zatvorenosti zbog epidemije građanima pokazala cijeli spektar poslova kojima se bavi, potpredsjednik Vade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović naglasio je: „Ono što je bitno u ovakvim manifestacijama je da se potvrđuje partnerstvo i povjerenje između građana i policije“ te kao razloge naveo činjenicu da je policija tu u službi građana, u službi zaštite javnog reda, mira i sigurnosti, dok su s druge strane građani ti koji kao porezni obveznici izdvajaju novce za Državni proračun iz kojeg se financiraju državne službe, uključujući i policiju.

„Nama je ovo prilika da pokažemo ono što smo nabavili, i opremu, i sve moderne tehnologije koje se koriste u policijskom radu“, nastavio je ministar Božinović nadodavši kako je posebno zadovoljan brojem građana koji su danas došli na Dan otvorenih vrata hrvatske policije na zagrebačkom Jarunu.

„Mislim da se tu sigurno radi o tisućama ljudi jer cijeli dan traju ove manifestacije, i osim građana naravno da je najveće zadovoljstvo vidjeti toliko broj djece. Djeca tradicionalno vole policiju, a nadamo se da će jedan dio njih odabrati policijski posao kao svoj životni poziv“, zaključio je Božinović.

„Nakon kratke stanke, hrvatska policija se vratila na Jarun. Danas ovdje građani i djeca mogu vidjeti zaista sve što jedna moderna policija nudi, kako radi, koju opremu koristi i vidimo da to izaziva veliki interes“, nadovezao se na riječi ministra i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te nadodao: „Mogu reći da je hrvatska policija danas rame uz rame sa svim europskim, ali i svjetskim policijama, što svjedoče brojne akcije, operativne i međunarodne. Posljednjih nekoliko godina procesuirali smo 150 zločinačkih udruženja iz raznih sfera, od organiziranog, gospodarskog, kriminaliteta droga i korupcije“, završio je prvi čovjek hrvatske policije i još jednom svim policijskim službenicama i službenicima čestitao njihov dan te zahvalio za sve rezultate. 

Tijekom današnjeg obilježavanja Dana policije na zagrebačkom Jarunu, održana je i već tradicionalna utrka građana i policije.

Utrka je i ove godine posvećena jačanju zajedništva građana i policije kao nositelja sigurnosti. Ove godine, pored 6 300 metara duge utrke oko Jaruna, organizirana je i utrka na 2 400 metara, kolika je i dužina trčanja na testiranju za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac.

Kod prometne policije građani su primjerice mogli izmjeriti količinu alkohola u krvi, ali ovog put bez dobivanja kazne, doznati broj negativnih prekršajnih bodova, doživjeti prevrtanje vozila na cesti, dok su najmlađi mogli na poligonu provjeriti umijeće vožnje bicikla.

Građanima je detaljno prezentirana oprema protueksplozijske zaštite, a granična policija je pokazala bespilotne letjelice te specijalno vozilo „Schengen bus“. Za sve ljubitelje CSI serija bile su na raspolaganju forenzične svjetiljke, univerzalni kofer za izuzimanje tragova, elektrostatski podizač prašnjavih otisaka, prašci i četkice…

Svi oni koji razmišljaju o policijskom zanimanju mogli su dobiti odgovore na sva pitanja, a najveće zanimanje kod građana izazvala je oprema specijalne i interventne policije, kao i vozila Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Mogao se doznati baš svaki detalj o preventivnim policijskim programima, projektima i aktivnostima, kao i puno korisnih savjeta o samozaštitnom ponašanju, a bila je tu i likovna radionica za najmlađe i mogućnost fotografiranja sebe kao policijskog službenika, što je kod najmlađih izazvao posebno oduševljenje. Svoju opremu za spašavanje iz ruševina, razminiranje i radiološku detekciju pokazali su i pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite.

Nadamo se da su sve današnje aktivnosti policije građanima bile zanimljive i zabavne, a svima koji imaju želju biti dio plave obitelji današnji posjet Jarunu bila je odlična prilika za dobivanje informacija iz prve ruke.

Uz sve to, na proslavi Dana policije na zagrebačkom Jarunu moglo se zapjevati, uz prekrasne izvedbe klape sv. Mihovil.

Još jednom svim policijskim službenicima i službenicama čestitamo Dan policije i blagdan zaštitnika sv. Mihovila!

Građanima zahvaljujemo što su nam se pridružili na PLAVOM Jarunu!
 

Pisane vijesti | Obilježavanja | Društvo i zajednica