Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u posjetu Sjevernoj Makedoniji

Slika /slike/2019/SRPANJ/Glavni%20ravnatelj%20policije%20u%20Sjevernoj%20Makedoniji/SLIKA-3.jpg

U sklopu posjete Sjevernoj Makedoniji, glavni ravnatelj obići će i kontigent hrvatskih policajaca raspoređenih na granici s Grčkom

Foto: MUP

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina trenutno boravi u dvodnevnom posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji, u sklopu kojega se u ponedjeljak, 1. srpnja 2019. sastao s direktorom Ureda za javnu sigurnost MUP-a Sjeverne Makedonije Sašom Tasevskim.

Odnos dviju policija ocijenjen je prijateljskim, a međusobna suradnja općenito ocijenjena je kao dobra i bez prijepora. Posebno je intenzivna u domeni granične policije budući da, osim suradnje po pitanju brze razmjene informacija o događajima na migracijskoj ruti, policijski službenici hrvatske granične policije od prosinca 2015. godine kontinuirano pružaju ispomoć u Sjevernoj Makedoniji u mjestima Gevgelija, Star Dorjan i Bitola radi suzbijanja nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata.

Kroz rotacije kontigenata do danas na ovaj je način u ispomoći makedonskoj policiji sudjelovalo oko 600 policijskih službenika hrvatske policije. Raspoređivanje stranih policajaca na makedonsko-grčkoj granici polučilo je pozitivne rezultate te prenijelo snažnu poruku da su zemlje uz "Zapadno balkansku migracijsku rutu", ali i ostale zemlje članice EU-a,  odlučne u suočavanju s migracijskom krizom te je dana obostrana podrška za nastavak takve suradnje u budućnosti.

U ovogodišnjoj ljetnoj turističkoj sezoni, već osmu godinu zaredom, nastavlja se i sudjelovanje policijskih službenika Sjeverne Makedonije u projektu „Sigurna turistička sezona“ kao ispomoć u policijskim upravama na moru. Ove će godine, tako, makedonski kolege patrolirati zajedno s hrvatskim policajcima u srpnju i kolovozu na području PU šibensko-kninske. Čelnici dviju policija izrazili su obostrano zadovoljstvo uspjehom ovog projekta, uz nadu kako će i domaći i strani turisti prepoznati pozitivne učinke ovog projekta hrvatske policije.

Od aktivnosti koje za cilj imaju proširenje i jačanje postojeće suradnje dogovoreno je sklapanje protokola između službi za zaštitu svjedoka, a glavni ravnatelj Milina direktoru Tasevskom je predstavio i prijedlog projekta čiji je cilj unaprjeđenje borbe u suzbijanju nezakonitih migracija te krijumčarenja i trgovanja ljudima na tzv. zapadno-balkanskoj ruti kroz jačanje koordinacije i sinergije policijskih tijela te ukupnih ljudskih i tehničkih kapaciteta trećih država i država članica. 

U sklopu posjete Sjevernoj Makedoniji, glavni ravnatelj Milina obići će i kontigent hrvatskih policajaca raspoređenih na granici s Grčkom.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi