Glavni ravnatelj policije Nikola Milina sastao se s vršiteljem dužnosti generalnog direktora slovenske policije Antonom Travnerom

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim temama vezanim uz pandemiju COVID-19, trenutnoj situaciji na području nezakonitih migracija, osiguranju protočnosti prometa preko graničnih prijelaza na zajedničkoj državnoj granici, ali i suradnji na projektu „Sigurna turistička sezona“

Foto: MUP

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i vršitelj dužnosti generalnog direktora slovenske policije Anton Travner, zajedno sa suradnicima zaduženima za graničnu policiju i međunarodnu suradnju, sastali su se u srijedu, 20. svibnja 2020. na radnom sastanku u Zagrebu. Ovo je Travnerov prvi posjet Hrvatskoj i ujedno prvi međunarodni posjet otkako je sredinom ožujka ove godine stupio na novu dužnost.   

Na sastanku visokih predstavnika policija razgovaralo se o aktualnim temama vezanim uz pandemiju COVID-19, odnosno o mjerama koje su naše dvije države poduzele i još poduzimaju u cilju sprječavanja širenja zaraze.  U provođenju mjera policija ima važnu ulogu pružanja podrške zdravstvenim i drugim mjerodavnim službama, a suradnja s policijama drugih država od velikog je značaja.

Obje su strane izrazile zadovoljstvo provedenom suradnjom od samog početka epidemije. Suradnja policija intenzivno se provodila kroz održavanje videokonferencija na kojima su, uz slovenske i hrvatske predstavnike, sudjelovali i predstavnici policija zemalja iz okruženja, putem kojih su se koordinirale zajedničke aktivnosti u cilju protočnosti teretnog prometa, organizacija konvoja te se raspravljalo o ostalim pitanjima od gospodarskog značaja.  

U okviru relaksacije mjera za sprječavanje širenja COVID-19, temeljem odluke Vlade Republike Slovenije na omogućavanju nesmetanog kretanja preko granice ( Vlada Republike Slovenije 18. svibnja 2020. utvrdila je popis zemalja čiji državljani mogu ući u Sloveniju bez ikakvih ograničenja) te odluke Nacionalnog stožera CZ Republike Hrvatske dogovorene su zajedničke aktivnosti na osiguranju protočnosti prometa preko graničnih prijelaza na zajedničkoj državnoj granici. Odlukom Republike Slovenije, Hrvatska je tako prva i zasad jedina država koja se našla na ovom popisu zemalja.

Popuštanjem epidemioloških mjera povećala se mobilnost građana, uslijed čega je  zabilježeno povećanje broja ulazaka slovenskih državljana u Republiku Hrvatsku. Ukoliko se povoljna epidemiološka situacija nastavi, možemo očekivati i značajan broj slovenskih turista tijekom ljetnih mjeseci. S tim u vezi, na razini šefova policija dogovoreno je da će i ove godine Slovenija sudjelovati u projektu „Sigurna turistička sezona“ s tri policijska službenika koji će, uz hrvatske policajce, patrolirati našom obalom na turističkim odredištima gdje bilježimo najveći broj slovenskih turista.

Na sastanku se također razgovaralo o trenutnoj situaciji na području nezakonitih migracija. U obje zemlje, tijekom pandemije COVID-19, evidentno je smanjenje broja ilegalnih migracija u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim, s ublažavanjem pandemijskih mjera za očekivati je promjenu ovog trenda. U borbi protiv nezakonitih migracija od iznimne je važnosti dobra, zajednička operativna suradnja. Ovom su prilikom dogovoreni i dodatni modaliteti jačanja suradnje u suzbijanju prekograničnog kriminaliteta, posebice krijumčarenja osoba.

Tijekom posjete delegacije su obišle Nacionalni koordinacijski centar Uprave za granicu te im je predstavljen ustroj i rad te uloga Centra u nadzoru državne granice Republike Hrvatske i ujedno vanjske granice Europske unije.

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon