Glavni ravnatelj policije Milina sudjelovao na Konvenciji europskih čelnika policija u Haagu

Čelnici policija i carina razmijenili su iskustva i najbolje prakse u odnosu na trenutne, ali i nove kriminalne prijetnje te izazove u policijskoj profesiji

FOTO: MUP RH

U organizaciji Europola, od 3. do 5. listopada u Haagu, održana je redovna Konvencija europskih čelnika policija 2022. (European Police Chiefs Convention 2022 – EPCC 2022) na temu novih izazova i perspektiva na području provedbe zakonodavstva. 

Na Konvenciji je sudjelovalo i izaslanstvo Ravnateljstva policije MUP-a predvođeno glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom, zajedno s predstavnicima Carinske uprave Ministarstva financija.

Čelnici policija i carina, kao i visoki predstavnici iz 61 organizacije država članica Europske unije, trećih država te agencija EU razmijenili su iskustva i najbolje prakse u odnosu na trenutne, ali i nove kriminalne prijetnje i izazove u policijskoj profesiji. 

Održane su tri stručne radionice, dva plenarna sastanka kao i brojni bilateralni i multilateralni sastanci. 

Teme ovogodišnje Konvencije odnosile su se na strateške trgovinske istrage, izazove sigurnosti opskrbnih lanaca i zaštitu financijskog prosperiteta Europske unije, otpornost tijela za provedbu zakona u novom globalnom scenariju, mogućnosti koje proizlaze iz nove Uredbe o Europolu te daljnje unaprjeđenje odgovora na kibernetički kriminalitet.

Izaslanstvo hrvatske policije na marginama konvencije održalo je šest bilateralnih sastanaka s predstavnicima policijskih izaslanstva Belgije, Crne Gore, Nizozemske, Rumunjske, Španjolske i Švedske, a u svrhu daljnjeg usmjeravanja postojećih i planiranja budućih strateških i operativnih aktivnosti s partnerima u Europskoj uniji i državama iz okruženja.

Pisane vijesti