Glavni ravnatelj Nikola Milina na sastanku šefova policija u Stockholmu

Slika /Vijesti/2023/5/Milina_sastanak.jpg

Čelnici europskih policija razmijenili su iskustva o određenim aktualnim oblicima kriminaliteta, a jedna od tema bio je pristup podacima za učinkovito provođenje zakona

Foto: Swedish Police

Na neformalnom sastanku šefova policija koji se održao u četvrtak 11. svibnja 2023. godine u Stockholmu, uz tridesetak čelnika policija europskih zemalja, prisustvovao je i glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina.

Tijekom ovog multilateralnog susreta čelnici policija razmijenili su iskustva o određenim aktualnim oblicima kriminaliteta, a jedna od tema panel rasprava bio je pristup podacima za učinkovito provođenje zakona (Going dark), zatim djelovanje policije do 2035. godine, posebice vezano uz provođenje zakona u digitalnoj sferi te općenito unaprjeđenje rada policijskih službenika.

Navedene teme bile su okosnica rasprava na sastanku, uzevši pri tome u obzir nezaustavljivost promjena i nužnosti brze prilagodbe i odgovora policije na sve nove oblike kriminaliteta. U tom smislu spomenut je kibernetički kriminalitet koji svakako predstavlja veliku prijetnju i izazov suvremenom informacijskom društvu, ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava uz očekivanje da će se isti do 2035. godine još povećati.

Inače, dodatna vrijednost sudjelovanja na ovom multilateralnom sastanku je prilika za dodatno jačanje suradnje s europskim policijama te razmjena iskustava i najboljih praksi u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta, a posebice u odnosu na  strateško predviđanje policije vezano uz digitalizaciju društva te sposobnost policije da se prilagodi za djelovanje u digitalnom dobu.

U okviru sastanka, švedska policija organizirala je i prezentaciju švedskih policijskih vozila.

 

Pisane vijesti