Frontex koordinira opsežnu operaciju usmjerenu na borbu protiv nezakonitog trgovanja otpadom preko vanjskih granica EU-a

Slika /Vijesti/2022/12/frontex.jpg

Sudjelovala i hrvatska policija u suradnji sa Carinskom upravom Ministarstva financija i Inspekcijom zaštite okoliša Državnog inspektorata

FOTO: Frontex
 
  • 2,500 kontrola, 100 slučajeva nezakonitog trgovanja otpadom
  • Zaplijenjeno 2000 tona otpada
  • 43 uhićenja
  • Međunarodna suradnja: 25 zemalja, 5 tijela EU-a

Nezakonito trgovanje otpadom je kazneno djelo koje donosi ogromnu zaradu te nosi relativno niski rizik. Radi se o iznimno popularnom kaznenom djelu koje nadilazi granice i ima strašan učinak na okoliš.

Borba protiv nezakonitog trgovanja otpadom zahtijeva snažan međunarodni odgovor: Frontex, 29 EU zemalja i trećih zemalja, kao i tijela EU-a u okviru EMPACT-a udružili su se u borbi protiv ovog kaznenog djela. Frontexove stalne snage pružile su potporu lokalnim tijelima u provedbi granične kontrole.

Nazvana „Operacija TRASH“ (hrv. OTPAD), akcija je usmjerena na nezakonito trgovanje otpadom preko vanjskih kopnenih i morskih granica EU-a, kako na ulazu u, tako i na izlazu iz EU-a.  U okviru operacije, službenici za provedbu zakona kontrolirali su kombije, kamione, brodove i ostali teret.

Među otpadom su pronašli korištene auto dijelove, plastiku, baterije, otpadno ulje, metalni otpad, stare gume, tekstil i elektronički otpad, ali i opasan otpad. Otpad je trebao biti prevezen u Afriku, Aziju i srednju/istočnu Europu gdje bi se bacio, zapalio ili raspršio, trujući tlo, zrak i vodu.

Uz to, zemlje sudionice prijavile su pravosudnim tijelima velik broj osumnjičenih i izrekle značajne iznose novčanih kazni.

Otkrivene su i srodne kaznene aktivnosti poput krivotvorenja isprava i nedostatka odgovarajućih dozvola.

Operacija se provodila uz veliku potporu Europola i Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), koji su osigurali sudjelovanje i koordinaciju nacionalnih carinskih tijela. 
Navedeno predstavlja primjer učinkovitog odgovora na međunarodnoj i EU razini protiv sve veće globalne prijetnje koju predstavlja nezakonito trgovanje otpadom. 
Ključ uspješnosti operacije bila je suradnja na međunarodnoj i lokalnoj razini, osobito između granične i obalne straže, policije, inspektorata za zaštitu okoliša i carinskih tijela.

Hrvatska policija je svoje aktivnosti u okviru ove akcije provodila u suradnji sa Carinskom upravom Ministarstva financija i Inspekcijom zaštite okoliša Državnog inspektorata.

U skladu s EU zelenim planom, Frontex je aktivno uključen u aktivnosti provedbe zakona, oslanjajući se na aktivnosti za kružno gospodarstvo, klimatsku neutralnost i jačanje Europske odgovornosti u upravljanju otpadom te trgovinsku politiku.

Zajedno protiv organiziranog kriminala

Akciju je organizirao EMPACT, Europska multidisciplinarna platforma za borbu protiv kaznenih djela. Cilj mu je borba protiv najznačajnijih prijetnji Europskoj uniji koje nastaju kao rezultat organiziranog i teškog međunarodnog kriminala. EMPACT jača obavještajnu, stratešku i operativnu suradnju između nacionalnih tijela, EU institucija i tijela, i međunarodnih partnera. EMPACT se provodi u četverogodišnjim ciklusima s naglaskom na zajedničke prioritete Europske unije u pogledu kaznenih djela. Borba protiv trgovanja ljudima jedan je od prioriteta ciklusa politika za razdoblje 2021.-2025.
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon