Francuska i Hrvatska organiziraju regionalnu konferenciju za jačanje borbe protiv zločina koji utječu na okoliš

Slika /Vijesti/2023/11/envi%203.jpg

Onečišćenje okoliša i njegove katastrofalne posljedice za ekologiju i javno zdravlje postavljaju borbu protiv ekološkog kriminala prioritetnom na međunarodnoj, europskoj i nacionalnoj razini

Foto: Ilustracija

U sklopu francusko-hrvatskog strateškog partnerstva koje su 25. studenoga 2021. potpisali predsjednik MACRON i premijer PLENKOVIĆ, Francuska i Hrvatska su, uz potporu Europske komisije, pokrenule inicijativu organiziranja regionalne konferencije posvećene jačanju borbe protiv ekološkog kriminala u jugoistočnoj Europi.
 
Ova konferencija će se održati 14. i 15. studenoga 2023. u Hotelu Jezero u sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera, Hrvatska, a okupit će 80 sudionika iz civilnog društva, međunarodnih i regionalnih organizacija te profesionalce iz pravosuđa i agencija za provođenje zakona.
 
Onečišćenje okoliša i njegove katastrofalne posljedice za ekologiju i javno zdravlje postavljaju borbu protiv ekološkog kriminala prioritetnom na međunarodnoj, europskoj i nacionalnoj razini. Jugoistočna Europa, nažalost, nije pošteđena ovog globalnog fenomena. U kontekstu obilježenom kolapsom bioraznolikosti, globalnim zagrijavanjem i umnažanjem izvora onečišćenja, države, međunarodne organizacije i građani moraju se mobilizirati kako bi nametnuli ekološke standarde. Od nepoštivanja propisa do organizirane trgovine zaštićenim vrstama ili otpadom, sprječavanje i kažnjavanje kršenja odredbi o zaštiti okoliša izazov je za vlade, agencije za provođenje zakona i pravosuđe.
 
U jugoistočnoj Europi izazov također leži u približavanju nacionalnih zakonodavstava europskoj pravnoj stečevini i stvaranju učinkovitih mehanizama koji će im omogućiti da osiguraju primjenu zakona i kažnjavaju zločine protiv okoliša.
 
Ova konferencija promicat će regionalnu suradnju u području borbe protiv ekološkog kriminala. Bavit će se uključenošću civilnog društva i odnosima između država i građana, ulogom međunarodnih organizacija i europskih mreža za zaštitu okoliša, specijalizacijom pravosuđa i najboljim praksama u provedbi zakona. Francuska će predstaviti vlastito iskustvo, sa specijaliziranim i međuministarskim službama. Zajedno će predstavnici država, međunarodnih organizacija i europskih namjenskih mreža razmotriti stanje u jugoistočnoj Europi i definirati konkretne akcije koje se mogu poduzeti za jačanje regionalnih partnerstava i borbu protiv ovog oblika kriminala.
 
Uvodna riječ i prvi okrugli stol (Opredijeljenost civilnog društva) bit će otvoreni za medije (14. studenog od 9.30 do 12.00 - Hotel Jezero, Plitvice).
 
Kontakt: 
Sanja Čanak-Raić, ataše za tisak, Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj sanja.canak@diplomatie.gouv.fr 014893633

Najave | Mađunarodna suradnja