Europol: Uhićeno 13 kriminalaca odgovornih za krijumčarenje najmanje 212 osoba

Slika /Ilustracije/Europol.jpg

Naoružani krijumčari naplaćivali su do 20 000 eura po migrantu te zaradili više od 3 milijuna eura

FOTO: Ilustracija

Slovenska policija uhitila je 13 osoba koje se sumnjiči da su odgovorne za krijumčarenje najmanje 212 migranata. Nakon višemjesečnog međunarodnog istraživanja proveden je akcijski dan zajedno s tijelima za provedbu zakona iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Rumunjske, u koordinaciji Europola. Migranti su platili ogromne iznose krijumčarima kako bi prikriveno ušli u EU i došli do željenih destinacija unutar njenih granica. Tijekom akcije, tijela za provedbu zakona pronašla su kod osumnjičenih iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine nadograđena oružja i tisuće komada streljiva, drogu i gotovinu.
 
Kriminalci su reklamirali svoje nezakonite aktivnosti na raznim društvenim mrežama kako bi privukli što više migranata koje bi zatim krijumčarili preko granica. U tu su svrhu objavljivali snimke uspješnih krijumčarenja. Migrante bi prevozili putem dva glavna pravca, iz Hrvatske preko Slovenije u Italiju, ili iz Srbije preko Mađarske u Austriju.
 
Ishodi operacije:

•           uhićeno 13 osumnjičenih osoba (iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine) 
•           najmanje 212 migranata prokrijumčareno u najmanje 16 zasebnih slučaja
•           zapljene uključuju: oružje ( automatska puška, poluautomatski pištolj, prigušivači, lovačka puška s ugrađenim optičkim nišanom te više od 2 300 komada raznih vrsta streljiva), razne vrste nezakonitih droga, nezakonitih dopinških sredstava, elektroničke uređaje i gotovinu
 
Preko 3 milijuna nezakonito ostvarene dobiti
 
Migranti koji su se oslanjali na usluge kriminalaca morali su platiti vrtoglave iznose kako bi prikriveno ušli u Europsku uniju. Nezakonito putovanje iz Srbije u Austriju koštalo bi oko 5 000 eura po osobi. Cjelokupno putovanje iz zemlje podrijetla do EU-a koštalo bi između 15 000 i 20 000 eura, čime su krijumčari ostvarivali ogromne zarade. Istražitelji vjeruju da su kriminalci ukupno zaradili najmanje 100 000 eura od prijevoza iz Srbije u Austriju odnosno sveukupno više od 3 180 000 eura.
 
Migranti su u pravilu pješice ulazili u Mađarsku uz pomoć vodiča preko srpsko-mađarske zelene granice. Zatim bi ih osumnjičeni pokupili automobilima. Istraživanja su pokazala da se i do 37 osoba prevozilo u istom vozilu, čime su njihovo zdravlje i životi bili izloženi visokom riziku. Migrante se zatim prevozilo kroz Mađarsku i ostavljalo u neposrednoj blizini granice s Austrijom. Nakon što bi pješice ušli u Austriju, predali bi se policiji i zatražili azil.

Priopćenja