Dvojac osumnjičen za subvencijsku prijevaru i krivotvorenje službene ili poslovne isprave

Slika /Ilustracije/Logo/default-PNUSKOK-image.jpg

Lažno prikazali proizvodnju i prodaju tulipana s ciljem odobrenja bespovratnih sredstava

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u suradnji s policijskim službenicima policijskih uprava istarske i varaždinske, a u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, dovršili kriminalističko istraživanje nad 54- i 49-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Subvencijska prijevara i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
 
Sumnja se da je 54-godišnjak, kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Istre, dogovorio protupravne aktivnosti s 49-godišnjim financijskim savjetnikom trgovačkog društva iz Zagreba, a sve radi ostvarivanja nepripadne imovinske koristi za trgovačko društvo iz Istre.
 
Naime, prvoosumnjičeni je od travnja 2020. do kraja 2022. godine u tri navrata aplicirao za ostvarivanje bespovratne potpore velikih razmjera na ukupan iznos od 368.551,55 eura, sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u omjeru od 85% te Državnog proračuna Republike Hrvatske u omjeru od 15%, u okviru natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dok je drugoosumnjičeni potrebnu dokumentaciju za natječaje u okviru svoje nadležnosti izrađivao.
 
Kompletna dokumentacija je obuhvaćala ulaganja u opremanje objekta i podizanje nasada te je neistinito prikazivala da trgovačko društvo ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti za odobrenje bespovratne potpore velikih razmjera i to tvrdeći da poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje u okviru trgovačkog društva ima ekonomsku veličinu odnosno vrijednost potencijalnog prihoda koje bi to gospodarstvo moglo ostvariti na temelju svoje poljoprivredne proizvodnje u jednoj godini.
 
Znajući da trgovačko društvo ne ispunjava potrebne uvjete te, unatoč tome da se uopće ne bavi poljoprivrednom proizvodnjom, službenim osobama je predočena lažna dokumentacija o uzgoju tulipana i njihovoj prodaji trgovačkom društvu iz Zagreba.
 
S obzirom na to da tulipani spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja te kao takvi imaju visoki koeficijent koji pomnožen s površinom poljoprivrednog zemljišta daje dostatnu ekonomsku veličinu, 54-godišnjak je na taj način ekonomsku veličinu umjetno podigao na razinu potrebnu za ispunjenje uvjeta prihvatljivosti natječaja za koje je bio zainteresiran.
 
Do dodjele traženog iznosa bespovratne potpore i posljedično njene isplate nije došlo jer je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prilikom administrativne obrade, utvrdila postojanje elemenata prijevare.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni dvojac je jučer, 29. veljače predan pritvorskom nadzorniku uz odgovarajuću kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon