Dvodnevna radionica načelnika i pomoćnika načelnika granične policije Hrvatske i BiH

Slika /Vijesti/2023/5/seminar_spacva%201.jpg

Polaznici će u Spačvi razmijeniti iskustva o trenutnom stanju na terenu prilikom organizacije i provedbe mješovitih ophodnji

Foto: MUP

U Smještajno-obučnom centru granične policije u Spačvi, u organizaciji Uprave za granicu Ravnateljstva policije, a u suradnji i organizaciji s Međunarodnim odborom Crvenog križa, u četvrtak 4. svibnja započela je dvodnevna radionica za načelnike i pomoćnike načelnika za zaštitu državne granice, kao i za njihove kolege iz Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u organizaciji i provedbi mješovitih ophodnji granične policije Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Mješovite ophodnje dviju zemalja provode se temeljem članka 10. Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministarstva Bosne i Hercegovine o suradnji u nadzoru državne granice, potpisanog 29. ožujka 2007. godine u Sarajevu. Temeljem navedenog Sporazuma, predstavnici granične policije susjednih zemalja potpisali su 6. lipnja 2008. godine Protokol o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu, a 1. listopada 2008. godine započeli su s provedbom mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu.
 
Od 1. listopada 2008. godine do 31. prosinca 2022. godine provedeno je ukupno 16 631 mješovita ophodnja od kojih 8 362 na teritoriju Republike Hrvatske i 8 269 na teritoriju Bosne i Hercegovine u kojima je pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zatečeno 385 osoba.
 
Na navedenoj radionici polaznici će razmijeniti iskustva o trenutnom stanju na terenu prilikom organizacije i provedbe mješovitih ophodnji, prezentirati ostvarene rezultate od početka primjene mješovitih ophodnji, kao i raspraviti o provedbi „Protokola“ te dodatno unaprijediti dosadašnju suradnju na poslovima zaštite državne granice.
 
Inače, navedena radionica od iznimnog je značaja za podizanje i nastavak zajedničke policijske suradnje te mogućnost poboljšanja iste, prvenstveno zbog izazova s kojima su policijski službenici suočeni s obje strane državne granice, kao što su suzbijanje svih oblika prekograničnog kriminaliteta, s posebnim naglaskom na suzbijanje krijumčarenja osoba i prevenciju nezakonitih migracija, kao i na prihvat osoba na zajedničkoj državnoj granici. 

Pisane vijesti