Dvije osobe prijavljene zbog sumnje da su počinile kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti

Slika /Ilustracije/Logo/default-PNUSKOK-image.jpg

Na račun općine 38-godišnjak plaćao razne privatne troškove sebi i drugima te protupravno ugovorio 45-godišnjaku izvođenje građevinskih radova na uređenju sportskog objekta  

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Split su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad 38- i 45-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 38-godišnjak, kao načelnik općine, u razdoblju od početka 2018. do sredine 2022. godine iskoristio svoj položaj i ovlasti na način da je kao službena osoba koja u službene svrhe ima pravo na korištenje poslovnih bankovnih kreditnih kartica, uređaja za elektronsku naplatu cestarina i kartice za kupnju goriva, pravo na korištenje sredstava reprezentacije u poslovne svrhe te da je ovlašten za raspolaganje sredstvima po računu općine, navedena prava koristio u privatne svrhe za plaćanje troškova putovanja i drugih usluga i troškova ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednak način je i drugima omogućio podmirenje istovrsnih privatnih troškova, plaćajući tako troškove u raznim ugostiteljskim objektima te trgovinama prehrambenom i mješovitom robom. Ujedno je i podređenim službenicima nalagao plaćanje računa za tako učinjene privatne troškove, a koji nisu bili vezani uz djelatnost i službene svrhe općine.

Nadalje je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja kako je navedeni 38-godišnji načelnik općine od početka svibnja 2020. do siječnja 2021., na traženje i dogovoru s 45-godišnjim vlasnikom obrta ugovorio izvođenje građevinskih radova na uređenju sportskog objekta, a u namjeri da navedenom obrtu na štetu općine pribave nepripadnu imovinsku korist.

Utvrđena je sumnja da je načelnik općine, u postupku prikupljanja ponuda za izvođenje potrebnih radova, neistinito prikazao da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja. Potom su 38- i 45-godišnjak sklopili Ugovor za izvođenje građevinskih radova prema Troškovniku radova koji je sastavni dio navedenog Ugovora. Troškovnikom su bili obuhvaćeni i betonski radovi i nabava betona, međutim, beton je načelnik općine nabavio od drugog trgovačkog društva koji je općina i platila iako je to već obuhvaćeno i plaćeno obrtu 45-godišnjaka.

Na opisani način je 38-godišnjak kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlast pa time drugome pribavio korist i drugom prouzročio štetu, dok je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta.
Navedeni 45-godišnjak je drugog s namjerom potaknuo da kao službena osoba iskoristi svoj položaj i ovlast pa time drugoj osobi pribavi korist te drugom prouzroči štetu, čime je  pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta.

Opisanim kaznenim djelima je općina oštećena za najmanje 50 tisuća eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


 

Priopćenja