Dragovoljna predaja oružja i pronalazak eksplozivnih sredstava – učinite svoje okruženje sigurnim

Slika /Vijesti/2021/03/plakat 1.jpg

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije „Manje oružja, manje tragedija“ i vratili oružje te građanima koji, po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava, odmah obavijeste policiju

FOTO: Ilustracija

Pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja, manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.  Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Porečkoj policiji jedan je građanin dragovoljno predao revolver, automatski pištolj s pripadajućim spremnikom i 50 komada streljiva.

Pronalazak neeksplodiranog eksplozivnog sredstva

U šumi u Očuri građanin je pronašao jednu staru i zahrđalu ručnu bombu. Mjesto pronalaska osigurali su policijski službenici te je ručna bomba na mjestu pronalaska, pod nadzorom policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu, uništena kontroliranom eksplozijom.

Pronađena i uništena mina

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, na području Pakraca, izuzeo je pronađenu neeksplodiranu minobacačku minu za koju je utvrđeno da je zaostala iz Domovinskog rata. Budući da mina nije bila sigurna za skladištenje uništena je u mjestu Dereza uz poduzete mjere opreza.

U Šibeniku pronađena zaostala avio bomba

Policijska uprava šibensko-kninska obaviještena je o pronalasku bombe na gradilištu u predijelu Bioci. Nakon što je od strane policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu potvrđeno da se radi o avio bombi iz II. svjetskog rata, mjesto događaja je osigurano u širem luku te se na siguran način pristupilo vađenju i izuzimanju bombe, tijekom čega ni u jednom trenutku nije bilo opasnosti za građane ili imovinu.

Utvrđeno je da se radi o avio bombi teškoj oko 70 kilograma koja je pohranjena u prostorijama Policijske uprave šibensko-kninske te će u narednom periodu biti uništena na siguran način.

Pronađene i oduzete dvije puške, ručna bomba te više komada streljiva

Policijski službenici Policijske postaje Trogir dovršili su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Jučer, 4. ožujka, temeljem naloga suda izvršena je pretraga kuće na trogirskom području, koju koristi 52-godišnjak te je tom prilikom pronađena i oduzeta automatska puška sa dva pripadajuća spremnika, ručna bomba, puška, 155 komada raznog streljiva te sedam komada raznih cijevi za puške.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari protiv 52-godišnjaka će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Građanin iz Otočca učinio je svoj dom sigurnijim – učinite to i vi, predajte oružje

Građanin u Otočcu dragovoljno je predao 389 komada raznog puščanog, što je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.  
    
Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon