Dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava, oružja i pronalazak ručnih bombi

Akcija „Manje oružja – manje tragedija“ još traje te pozivamo građane koji imaju neregistrirano oružje, streljivo ili minsko-eksplozivno sredstva kod kuće, da ih bez straha od sankcija predaju policiji

FOTO: PU varaždinska, PU istarska

Dragovoljna predaja minsko eksplozivnih sredstava i oružja

Na području PU varaždinske u četvrtak, 22. travnja, u sklopu akcije „Manje oružja – manje tragedija“, dvije osobe koje su željele ostati anonimne, dragovoljno su predale minsko-eksplozivna sredstava.

Jedna je osoba predala 11 ručnih bombi M-75, dok je druga osoba predala automatsku pušku CZ M70, jednu pušku zastava M48 i više od stotinu komada streljiva raznih kalibara.

Pronašao ručne bombe pa pozvao policiju

U PU istarskoj rovinjska policija jučer je zaprimila prijavu muškarca koji je tijekom šetnje šumom u predjelu Cuvi u Rovinju pronašao predmet nalik na minsko-eksplozivno sredstvo.
Na mjesto događaja odmah je izašao policijski službenik Protueksplozijskog odjela PU istarske, koji je pregledao teren i pronašao dvije ručne bombe M93 te ih uništio kontroliranom eksplozijom.

Zaostala minsko-eksplozivna sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru ili na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.
Pozivamo građane da, ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već neka odmah nazovu broj 192.

Manje oružja-manje tragedija

Također podsjećamo da i dalje traje akcija „Manje oružja – manje tragedija“ te pozivamo građane koji eventualno imaju neregistrirano oružje, streljivo ili minsko-eksplozivno sredstva kod kuće, da ih bez straha od sankcija predaju policiji.

Napominjemo građanima da ne donose oružje ili eksplozivna sredstva sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način, a  zajamčena je i anonimnost dojave.
 

Pisane vijesti