Delegacija kanadskog Udruženja šefova policije u posjeti Ravnateljstvu policije

Veleposlanik Bowman i glavni ravnatelj policije Milina izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom hrvatske i kanadske policije te su ju ocijenile izrazito dobrom i profesionalnom

FOTO: MUP

U četvrtak 19. svibnja 2022. godine u prostorijama Ravnateljstva policije, glavni ravnatelj policije Nikola Milina primio je kanadsku delegaciju koju je predvodio Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Alan Bowman u pratnji Berrya Vrbanovica, gradonačelnika grada Kitchenera te predstavnika kanadske nevladine organizacije Udruženje šefova policije Kanade Slodena Lackovića iz Policijske uprave Waterloo.

Tijekom susreta, veleposlanik Bowman i glavni ravnatelj policije Milina izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom hrvatske i kanadske policije te su ju ocijenile izrazito dobrom i profesionalnom.

Dosadašnja suradnja pokazala se najintenzivnijom u razmjeni korisnih informacija i suzbijanju organiziranog kriminaliteta te je rezultirala uspješno provedenim zajedničkim međunarodnim operativnim akcijama, posebice akcije  Spyder Web.

Prilikom susreta prezentiran je aktualni projekt hrvatske policije „Sigurna turistička destinacija“ za koji je kanadska strana iskazala iznimnu zainteresiranost. Ovakav oblik međunarodne policijske suradnje smatraju vrlo korisnim te je stoga kanadska strana najavila razmatranje mogućnosti priključivanja i njihovih policijskih organizacija u projekt „Sigurna turistička destinacija“ u narednoj turističkoj sezoni.

Nadalje, predstavnik kanadskog Udruženja šefova policije Lackovic upoznao je glavnog ravnatelja policije s radom i ciljevima Udruženja, načinom rada, radom odbora koji djeluju unutar Udruženja, ulogom koju Udruženje ima u zajednici, članstvom te aktualnim važnim projektima koje Udruženje trenutno provodi.  

Nakon službenog prijema, članovi kanadske delegacije imali su priliku razgovarati s predstavnicima raznih službi Ravnateljstva policije te su im prezentirane aktualnosti u radu hrvatske policije, strateški prioriteti rada, organizacija i ustroj hrvatske policije, sustav obrazovanja i sustav napredovanja u policiji te aktualni nacionalni i međunarodni projekti i druge aktualne i važne teme.

U sklopu službenog posjeta Ravnateljstvu policije, članovima kanadske delegacije prezentiran je rad Nacionalnog koordinacijskog centra Uprave za granicu te važni sustavi koje Nacionalni koordinacijski centar kontinuirano prati i koristi u nadzoru  i zaštiti državne granice.  

Uz Sustav za zaštitu kopnene granice, Sustav za nadzor i upravljanje pomorskim prometom pomoću kojeg se prati stanje na državnoj granici na moru, delegaciji je prezentiran i način rada riječnog informacijskog sustava koji omogućava uvid u promet plovila na rijekama te Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom koji omogućava uvid u sva postupanja granične policije na graničnim prijelazima.

Tijekom dvotjednog posjeta Republici Hrvatskoj, predstavnici kanadskog Udruženja šefova policije posjetili su i Policijsku upravu dubrovačko neretvansku, a u nastavku svog boravka posjetit će i Policijsku akademiju u Zagrebu.  

Kanadsko Udruženje šefova policije (Canadian Association of Chiefs of Police - CACP) osnovano je u Torontu 6. rujna 1905. godine. Prvotni naziv Udruženja je bio “Chief Constables Association of Canada”, a sadašnji naziv su usvojili početkom 1950-ih godina. Djeluju kao organizacija, posvećena potpori i promicanju učinkovite provedbe zakona te zaštiti i sigurnosti naroda Kanade.
 

Stranica