Dan bez mobitela u prometu 2019.

Ovim povodom održana je konferencija naziva „Mi i naši gadgeti u prometu ­­– signalizacijom protiv opasnih navika“

Foto: MUP RH

Povodom Nacionalnog dana bez mobitela u prometu koji se obilježava 21. listopada, u Zagrebu je održana konferencija naziva „Mi i naši gadgeti u prometu  ­­– signalizacijom protiv opasnih navika“.

Navedenu konferenciju, treću godinu zaredom, organizira Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) u suradnji s  Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Gradom Zagrebom te Hrvatskom gospodarskom komorom.

Policijski i prometni stručnjaci, predstavnici mobilnih operatera i autoindustrije te stručnjaci za signalizaciju kroz konferenciju i panel raspravu razgovarali su o uzrocima nesavjesnih i opasnih navika sudionika u prometu, mogućim rješenjima, rezultatima istraživanja, kao i pozitivnim primjerima pilot projekata i mjera koji, čak i kroz minimalno vrijeme implementacije, pokazuju pozitivne učinke.

U uvodnom dijelu predsjednik HUMS-a Alen Ostojić istaknuo je kako je Hrvatski sabor na tragu njihove inicijative današnji dan proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa, s napomenom kako Dan bez mobitela u prometu nije kampanja protiv mobitela, već kampanja za savjesno i svjesno korištenje mobitela.

Ostojić je tom prilikom posebnu zahvalu na podršci izrazio Ministarstvu unutarnjih poslova i Ravnateljstvu policije, izdvojivši posebno voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa Josipa Mataiju i policijskog službenika iste Službe Mirona Huljaka kao primjer partnerstva na podizanju razine sigurnosti cestovnog prometa.

Uz predsjednika HUMS-a, okupljenima se uvodno obratila i Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, uputivši zahvalu predstavnicima medija koji praćenjem konferencije senzibiliziraju javnost za ovakve hvalevrijedne aktivnosti. Ukazano je na istraživanje HUMS-a iz 2017. u kojem 91 % vozača, 33 % biciklista i 50 % pješaka koristi mobitel u prometu s naznakama povećanja postotka.

Prezentacijski dio konferencije započet je izlaganjem Renate Ivanović, voditeljice projekta Dan bez mobitela u prometu i predstavljanjem pilot projekta semafora s horizontalnom signalizacijom. Riječ je o novom tipu pametnog semafora, koji je prvi takav uređaj postavljen u Europi na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića u Zagrebu. Pametni semafor rezultat je istraživanja Fakulteta prometnih znanosti koji je utvrdio da je bilo 50 posto manje prelazaka na crveno i da je znatno manje pješaka prešlo ulicu na crveno svijetlo.

Davor Bičanić, glavni inženjer Odjela za promet HAC-a, prilikom prezentiranja sigurnosti na cesti uz primjenu novih oznaka i signalizaciju vozačima, najavio je tri pilot projekta kojima će Hrvatske autoceste povećati sigurnost vožnje autocestom. Putem 3D horizontalne prometne signalizacije upozorava se vozače da voze u krivom smjeru, cilj pilot projekta „Hitni koridor“ je omogućiti lakši prolaz interventnih vozila u slučaju zastoja, dok se planiranim projektom „Držite razmak“ namjerava smanjiti broj prometnih nesreća.

Novosti iz Pravilnika o prometnoj signalizaciji i opremi na cestama predstavio je Darko Babić sa Zavoda za prometnu signalizaciju pri Fakultetu prometnih znanosti uz pojašnjenje kako novim Pravilnikom nema velikih promjena za vozače, nego se radi o doradi i sistematizaciji starog Pravilnika.
Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije čestitao je Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa te još jednom istaknuo temeljni cilj koji MUP želi postići izmijenjenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama; ukloniti s hrvatskih prometnica vozače koji sustavno krše propise i izazivaju najteže prometne prekršaja uz, ukoliko je potrebno, oduzimanje vozila, na koje se gleda kao sredstvo počinjenja prekršaja. Rješavanje činjenično prisutnog problema sigurnosti cestovnog prometa ne treba gledati isključivo kroz povećanje represije, nego strože odredbe mogu biti i preventivnog karaktera. U samo dva mjeseca, koliko je novi zakon na snazi, stradalo je 39 osoba manje, uz naznaku da je i jedna osoba manje, svrha je ispunjena.

U nastavku konferencije bilo je govora i o vozilima budućnosti bez vozača, a konferencija je završila proglašenjem pobjednice Nagradnog natječaja „Osvoji vozački“ uz čestitku Dana bez mobitela u prometu.

Priopćenja | Obilježavanja | Promet i vozila