Četvero policijskih službenika zlouporabilo svoj položaj i ovlasti kako bi osigurali povoljniju poziciju okrivljenika u postupku

Slika /Ilustracije/RH MUP novi.jpg

No, ipak nas donekle umiruje činjenica da su žrtve bez obzira na pojedinačno negativno iskustvo zadržale povjerenje u policijsku službu i sva saznanja o ovom slučaju prijavile upravo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvero policijskih službenika Policijske uprave splitsko-dalmatinske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, sprječavanje dokazivanja i otkrivanje identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je četvero policijskih službenika, od 29. siječnja do 6. veljače 2023. godine, za vrijeme dok su u različitim svojstvima obavljali službene policijske zadaće, iskoristili svoj položaj i poduzimali radnje s ciljem otežavanja dokazivanja prema svjedoku u postupku koji se vodi pred nadležnim sudom.

Pored navedenog, dvojica od osumnjičenih policijskih službenika su otkrili identitet osobe kojoj je ugrožena sigurnost.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvero osumnjičenih policijskih službenika je predano pritvorskom nadzorniku te je protiv njih PNUSKOK podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 

Svih četvero policijskih službenika je odlukom načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske odmah udaljeno iz službe, a protiv njih također slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije i Policijska uprava splitsko-dalmatinska najoštrije osuđuje ovakvo, malo je reći, štetno ponašanje policijskih službenika.

Nedopustivo je od strane bilo kojeg policijskog službenika svojim postupcima nanositi štetu policijskoj službi i time narušavati značaj svakog profesionalnog postupanja svojih kolega koji svakodnevno u kontaktu s građanima nastoje opravdati slogan “Sigurnost i povjerenje”.

No, ipak nas donekle umiruje činjenica da su žrtve bez obzira na pojedinačno negativno iskustvo zadržale povjerenje u policijsku službu i sva saznanja o ovom slučaju prijavile upravo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje istraživanja, a dokaz tomu je podnošenje kaznene prijave protiv četvero policijskih službenika.
 

Priopćenja