Bilateralni sastanak predstavnika hrvatske i kineske policije

Glavne teme ovog sastanka bili su kibernetički kriminalitet i sudjelovanje policijskih službenika iz Kine u projektu „Sigurna turistička destinacija“

Foto: MUP

U prostorijama Ravnateljstva policije u srijedu 25. listopada održan je bilateralni sastanak Joze Šukera, zamjenika glavnog ravnatelja policije za granicu i Lija Yaoguanga, zamjenika guvernera i direktora Odjela za javnu sigurnost Jiangsu provincije Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine.

Predstavnici hrvatske i kineske policije razgovarali su o unaprjeđenju suradnje u području suzbijanja transnacionalnog organiziranog kriminala, posebice vezano uz zajednički odgovor na kibernetički kriminalitet, kao i sudjelovanje kineskih policijskih službenika u projektu ''Sigurna turistička destinacija''.

Naime, kineski policijski službenici u projektu sudjeluju od 2018. godine temeljem Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o suradnji tijekom turističke sezone.

Do sada je u projektu sudjelovalo 30 kineskih policijskih službenika koji su zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama provodili na području Policijske uprave zagrebačke, dubrovačko-neretvanske, zadarske i ličko-senjske. Cilj neposredne suradnje je postizanje maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti