Akcija "Manje oružja, manje tragedija" – građani dragovoljno predali oružje, bombe, mine, streljivo i eksploziv

Slika /Vijesti/2021/05/Dragovoljka.travanj.jpg

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije „Manje oružja, manje tragedija“  te predali oružje i eksplozivna sredstva, a sve ostale pozivamo da slijede njihov primjer

FOTO: PU koprivničko-križevačka

Veći broj građana Koprivničko – križevačke županije u travnju je odlučio dragovoljno izručiti oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo koje su nedozvoljeno posjedovali te tako izbjeći moguće prekršajne ili kaznene sankcije. Time su otklonili opasnost iz svoje okoline i dali svoj doprinos većoj sigurnosti svojih sugrađana. Odazivajući se na kontinuirane pozive policije građani su predali automatsku pušku, 12 ručnih bombi, 20 mina, 10 komada rasprskavajućih sredstava, 1748 komada raznog streljiva i 0,2 kilograma eksploziva.  

Od 26. travnja do 3. svibnja, na području Policijske uprave osječko-baranjske, evidentirano je pet dragovoljnih predaja minsko-eksplozivnih sredstava i oružja. Na području Osijeka evidentirane su dvije dragovoljne predaje te po jedna na području Đakova, Belog Manastira i Čepina. Građani su predali strojnicu marke Thompson i dva dijela oružja, pet ručnih bombi, 215 detonatorskih kapisli i topovski udar te 727 komada raznog streljiva.

Također, u petak 30. travnja, oko 10.30 sati na području Pakraca, anonimni građanin je policijskim službenicima predao 21 komad streljiva koje je izuzeto i pohranjeno u prostorije policije do uništenja. Istoga dana, oko 19 sati, u šumskom dijelu u blizini Pleternice, 41-godišnjak je pronašao 12 komada eksplozivnih trotilskih metaka i 500 grama plastičnog eksploziva. Navedeno je izuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu i pohranio u prostorije policije do uništenja.
 
Dobro je podsjetiti!

Akcija „Manje oružja, manje tragedija“ omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.

Protiv građana koji prijave oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:  automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.

Građani koji žele dragovoljno predati oružje mogu nazvati policiju na broj 192. Nakon poziva, na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja. 

Pozivamo građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Pisane vijesti