910 potencijalnih žrtava trgovanja ljudima otkriveno diljem Europe

Ukupno 636 osumnjičenih osoba je uhićeno u listopadu tijekom opsežnog djelovanja u okviru zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a

Foto: EUROPOL

U razdoblju od 24. do 30. listopada tijela za provedbu zakona diljem Europe zajednički su djelovala protiv trgovanja vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima tijekom koordiniranih zajedničkih akcijskih dana (JAD) EMPACT-a. Austrija i Španjolska koordinirale su dva smjera aktivnosti koje su uključivale intenzivne provjere na vanjskim granicama EU-a i posebne operacije. Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih strana. Ukupno su 34 zemlje diljem Europe sudjelovale u ovim opsežnim koordiniranim djelovanjima uz podršku EU agencija i međunarodnih organizacija*. Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.
 
Provjere na granicama i mjestima pogodnim za eksploataciju
 
U okviru zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a nacionalna tijela usmjerila su svoje djelovanje na borbu protiv trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i prisilnog počinjenja kaznenih djela. Službenici su provodili posebne provjere na granicama, autobusnim i željezničkim postajama i mjestima pogodnim za eksploataciju poput bordela, salona za masažu, obiteljskih skloništa, skloništa za žrtve obiteljskog nasilja i bolnica. Nacionalna tijela također su provela preventivne aktivnosti. Na primjer, rumunjska tijela provela su aktivnosti podizanja svijesti i preventivne aktivnosti u svrhu identificiranja potencijalnih žrtava trgovanja ljudima na putu prema zemljama odredišta. Navedene aktivnosti bile su usmjerene na provjere i kontrole osoba i vozila, kontrole u područjima poznatim po uličnoj prostituciji te na podizanje svijesti o opasnosti od trgovanja ljudima i eksploatacije.
 
Nacionalna tijela pokrenula su niz istraga povezanih s akcijskim danima. Jedan od primjera je identifikacija osobe osumnjičene za seksualno iskorištavanje djece u Hrvatskoj. Osumnjičeni je mamio žrtve, većinom maloljetnike, putem društvenih mreža. Istražne aktivnosti dovele su do identifikacije 16 žrtava, od kojih je 14 bilo maloljetno. *
 
Tijela iz Ujedinjene Kraljevine također su provela aktivnosti usmjerene na borbu protiv seksualnog iskorištavanja djece. Policijske snage posjetile su djecu kojima prijeti opasnost od eksploatacije i podijelile edukativne materijale hotelima i lokalnim vlastima u svrhu olakšavanja identifikacije djece kojima je potrebna pomoć. Tijekom zajedničkih akcijskih dana, otprilike 20% potencijalnih žrtava u Ujedinjenoj Kraljevini bilo je maloljetno.
 
Sudjelovanje hrvatske policije u području EMPACT-a „Ilegalne migracije“ i „Vatreno oružje“
 
Uprava kriminalističke policije u suradnji s policijskim upravama vukovarsko-srijemskom, brodsko-posavskom, karlovačkom i ličko-senjskom sudjelovala je u provođenju zajedničkih akcijskih dana, JAD SEE (Joint Actions Days South-East Europe) i to u području EMPACT-a „Ilegalne migracije“ i „Vatreno oružje“.
 
Tijekom mjera radnji koje su se provodile u sklopu ovih zajedničkih akcijskih dana (JAD SEE) hrvatska je policija izvršila kontrolu 8331 osobe i 5370 motornih vozila. Tom prilikom otkrivena su tri kaznena djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. Kaznenog zakona slijedom čega su uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje spomenutog kaznenog djela te su još dvije osobe uhićene temeljem potrage/naloga o uhićenju.
 
Sudjelovanje hrvatske policije u području EMPACT-a „Trgovanje ljudima“
 
Hrvatska policija je od 24. do 30. listopada 2022. godine na području svih policijskih uprava sudjelovala i u provedbi akcijskih dana po EMPACT prioritetu „Trgovanje ljudima“ – JAD THB, s ciljem suzbijanja spolne eksploatacije i eksploatacije za činjenje protuzakonitih radnji, kao i otkrivanja organiziranih kriminalnih skupina i visoko procijenjenih meta.
 
Tijekom tih dana je 7541 policijski službenik (uključujući i 13 policijskih službenika Odjela za informacije o putnicima u zračnom prometu) izvršio provjeru ukupno 165 291 osobe i 85 414 vozila te 164 157 dokumenata na 1515 lokacija, kada je identificirano ukupno 16 žrtava trgovanja ljudima. Sve su žrtve osobe ženskog spola i hrvatskog državljanstva, u vrijeme eksploatacije starosti između 14 i 20 godina (dvije su bile punoljetne), a za njihovu spolnu eksploataciju osumnjičen je hrvatski državljanin starosti 21 godinu.
 
 
Rezultati akcija protiv trgovanja ljudima:
 
  • 254 uhićenja
  • 910 identificiranih potencijalnih žrtava
  • 115 otkrivenih osoba osumnjičenih za trgovanje ljudima
  • 18 430 uključenih službenika
  • 205 novootvorenih slučajeva
 
 
Globalni rezultati zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a koji su se provodili u listopadu 2022.:
 
  • 636 uhićenja
  • 910 otkrivenih potencijalnih žrtava trgovanja ljudima
  • 2476 otkrivenih nezakonitih ulazaka
  • zapljene uključuju 106 komada vatrenog oružja, pola tone droge, uglavnom heroina i kanabisa, elektroničku opremu i oko 1,7 milijuna eura u gotovini
  • 335 pokrenutih novih istraga 
 
Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala diljem Europe surađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a. Pristup vođen obavještajnim podacima, operativna prekogranična suradnja i zajedničko djelovanje svih uključenih tijela doprinijeli su velikom broju presretanja. Razmjena informacija rezultirala je otvaranjem 335 novih slučajeva protiv kriminalnih mreža uključenih u trgovanje vatrenim oružjem, trgovinu drogom, krijumčarenje migranata i trgovanje ljudima. Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija tijekom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a te je podržavao operativnu koordinaciju. Europol je također uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu.
 
Europolovi službenici upućeni u Moldovu ranije ove godine kao dio Europolove podrške u kontekstu vojne agresije protiv Ukrajine zemljama koje s njom graniče također su pridonijeli akcijskim danima.
 
 
Svi sudionici zajedničkih akcijskih dana
 
Države članice EU-a: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska.
Treće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina.
 
Agencije EU-a: Europol, Eurojust, Frontex
Međunarodni i institucionalni partneri: EUBAM, IPA/2019  (Instrument pretpristupne pomoći) za borbu protiv teškog i organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu, INTERPOL, PCC SEE (Tajništvo Konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi), SEESAC (za kontrolu malog i lakog oružja za jugoistočnu i istočnu Europu) i SELEC (Centar za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi).


 
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon