11. policijski službenik iz Hrvatske završio FBI akademiju

Kristijan Ilovača danas će u Quanticu primiti diplomu za uspješno završen program FBI Nacionalne akademije

Na Nacionalnoj akademiji FBI-a danas će se održati promocija 276. naraštaja polaznika koji su uspješno završili njen program.  Među njima će biti i policijski službenik Uprave za posebne poslove sigurnosti Kristijan Ilovača. Time će postati 11. po redu hrvatski policijski službenik s diplomom ove najprestižnije ustanove za edukaciju policijskih službenika.

Riječ je o Nacionalnoj akademiji Saveznog ureda za istrage SAD-a odnosno FBI-a koja je smještena u Quanticu u američkoj saveznoj državi Virginiji. Mjesto je poznato jer je tamo smještena glavna baza za obuku američkih marinaca koja se prostire se na 260 km2. U okviru nje se nalazi i FBI Nacionalna akademija koja je glavni centar za obuku i istraživanje FBI-a te glavna trening jedinica Agencije za borbu protiv droge (DEA-e).

FBI Nacionalna akademija uspostavljena je 1935. godine i od tada je ovaj program završilo ukupno 50.808 polaznika. Namijenjena je obuci novih agenata i analitičara FBI-ja te policijskih rukovoditelja iz SAD-a i inozemstva. Pored djelatnika američkih agencija za provedbu zakona, za sudjelovanje se nominiraju i polaznici iz 150 međunarodnih partnerskih zemalja, između ostalih i Hrvatske. Riječ je o programu obuke u trajanju od 10 tjedana, koji se održavaju 4 puta godišnje i koje u prosjeku pohađa oko 250 polaznika.

Osim hrvatskog policijskog službenika, u 276. naraštaju sudjelovalo je ukupno 260 polaznika od kojih 35 međunarodnih polaznika iz Australije, Kanade, Cipra, Švicarske, Turske, Španjolske, Francuske, Finske, Indije i dr.

Upućivanje hrvatskih policijskih službenika na FBI Nacionalnu akademiju rezultat je odlične suradnje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i američkih agencija za provedbu zakona što na strateškoj tako i na operativnoj razini, ali i na području edukacije policijskih službenika. Hrvatski policijski službenici već dugi niz godina kontinuirano sudjeluju u raznim programima obuke i treninzima koje organizira američka strana usmjerenih na usavršavanje svih rodova policije od kriminalističke, granične pa sve do specijalne policije. Osim sudjelovanja u raznim programima, Ministarstvo unutarnjih poslova i američke partnerske organizacije provode i zajedničku edukaciju i obuku za policijske službenike zemalja Jugoistočne Europe.

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje