Snijeg


 
Zadaća policije je brinuti se o sigurnosti građana i to u svim uvjetima. Iako sigurnost podrazumijevaju sprečavanje i kažnjavanje prekršaja i kaznenih djela, policijski službenici nebrojeno su puta pokazali da briga o sigurnosti građana znači i pomoć građanima u izvanrednim situacijama.

Teški zimski uvjeti, velika hladnoća i ogromna količina snijega skoro svake zime okuju građane pojedinih dijelova PU ličko-senjske, a ponekad iznenadi i stanovnike drugih županija koji takvo nešto i ne očekuju. Policijski se službenici bez zadrške hvataju lopate i pomažu u čišćenju prilaza kućama, školama, bolnicama i drugim mjestima kako bi građanima omogućili koliko-toliko normalan život u takvim uvjetima. U takvim su akcijama policijski službenici PU ličko-senjske svake godine tijekom zimskih mjeseci, kada zna napadati i više od metra snijega. 
 
U suradnji s drugim službama kao što je HAC, vojska, Crveni križ i dr. poduzimaju mjere kako bi se normalizirao promet i deblokirala vozila zapela u snijegu,  pružaju primjerenu pomoć osobama koje se zateknu u vozilu  ili u domovima odsječenima snijegom od civilizacije (voda, hrana topla odjeća, potrepštine za malu djecu i sl.).

Iako im je to zadaća, veliko srce i povezanost sa zajednicom pokazuju u situacijama u kojima bi netko okrenuo glavu. Ivo Pezić, kontakt policajac Policijske postaje Kutina prošle je zime pomogao 85-godišnjeaku koji živi sam te mu je čišćenje snijega doista predstavljalo problem. Budući da snijeg nije prestajao padati, na njegovu veliku radost u pomoć mu je priskočio kontakt policajac koji mu je očistio snijeg te mu omogućio siguran izlazak iz kuće i dvorišta, a da pri tome ne padne i ozlijedi se.

Tri policijska službenika Policijske postaje Sunja, pomoćnik načelnika za policiju Igor Toplak, kontakt policajac Goran Kukor i policijski službenik Djuro Tuzlak su u mjestu Kladari u trošnoj i osamljenoj kući zatekli 86-godišnjakinju koja živi sama i zbog lošeg zimskog vremena već nekoliko dana nikoga nije vidjela. U razgovoru im je rekla da od hrane nema gotovo ništa, a i za ogrjev joj je ostalo samo nekoliko cjepanica. Potreseni onim što su vidjeli i čuli očistili su joj prilaz kući i cijelu okućnicu od snijega, nacijepali joj i donijeli drva za ogrjev te bez imalo zadrške otišli u Sunju i kupili joj najnužnije namirnice i higijenske potrepštine.

Ovakvih slučajeva ima i puno više, ali naši heroji u plavom najčešće se time ne hvale jer, kako kažu, to je ono ljudski, ono što bi svatko trebao učiniti.