Postani dio Frontex tima

Natječaj Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) za primitak više od 700 graničnih policajaca

Rok za prijave 16. prosinca 2019.

Po prvi puta, Europska unija imat će vlastite snage u odori – pripadnike stalnih snaga Europske agencije za graničnu i obalnu stražu. Novi granični korpus, sastavljen od službenika Frontexa i službenika država članica EU-a, biti će u svako doba spreman dati potporu državama članicama koje se svakodnevno suočavaju s izazovima na svojim vanjskim granicama.

Pripadnike Frontexove granične i obalne straže obučit će najbolji stručnjaci i biti će opremljeni najnovijom tehničkom opremom i spremni za sve izazove u očuvanju sigurnosti na granicama.

Traže se osobe koje imaju iskustva u provedbi zakona, a dolaze iz redova policije, carine, obalne straže, hitne službe, civilne zaštite i vojske, a kandidati mogu biti aktivni ili umirovljeni pripadnici navedenih službi.



U prvoj kampanji za novačenje, Frontex će primiti više od 700 pripadnika granične policije, koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi se usvojili vještine potrebne za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonima i etičkim standardima Europske unije.
Stalne snage pomagat će državama članicama Europske unije i državama pridruženim Schengenu u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija.  Pripadnici stalnih snaga bit će raspoređeni na vanjskim granicama Europske unije, a mogu biti raspoređeni i u trećim zemljama koje s Europskom komisijom imaju potpisan Sporazum o statusu.

Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminaliteta te vraćanje ljudi koji se nezakonito nalaze u Europskoj uniji.
Kandidatima koji prođu selekcijski postupak bit će ponuđen petogodišnji ugovor s probnim rokom od devet mjeseci.

Policijska akademija kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija sudjeluje u izradi programa obuke za stalne snage kategorije 1 – nove pripadnike te će biti važan partner Frontexu i u obuci novih stalnih snaga.

Rok za prijave: 16. prosinca 2019.

Selekcijski postupak: do ožujka 2020.

Obuka: od svibnja do studenog 2020.

Prvi Frontexovi granični policajci bit će spremni za svoje nove zadatke u siječnju 2021. godine.

Dodatne informacije o uvjetima i načinu prijave možete saznati na Internetskoj stranici Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex)

Pisane vijesti | Granica