Projekt Ministarstva unutarnjih poslova „Mogu kao i ti“ osvojio nagradu Europola za izvrsnost u inovaciji

Ovim putem čestitamo svim kolegama koji su dali svoj doprinos ovom vrijednom projektu! Ministarstvo unutarnjih poslova RH i dalje će svakodnevno težiti pružanju sigurnosti svim osobama u Republici Hrvatskoj te ulagati napore kako bi se postigla što bolja inkluzivnost svih skupina u društvo

FOTO: MUP

U Den Haagu je od 23. do 25. rujna 2024 u organizaciji Europola održana godišnja Konvencija europskih čelnika policija za 2024. godinu tijekom koje su čelnici policija i carina država članica Europske unije, kao i trećih država te čelnici Europola i Interpola raspravljali o brojnim aktualnim sigurnosnim temama.

Tijekom Konvencije održan je i izbor za nagradu Europola za izvrsnost u inovaciji, a za koju se natjecao i projekt Ministarstva unutarnjih poslova "Mogu kao i ti".

Preko 70 projekata država članica natjecalo se u tri kategorije:
 
  • Inovativna inicijativa u području etike, raznolikosti i inkluzije,
  • Inovativne operacije i 
  • Inovativna tehnička rješenja.

U finalnom izboru za nagradu Europola za izvrsnost u kategoriji „Inovativna inicijativa u području etike, raznolikosti i inkluzije“ tako je sudjelovao i projekt Ministarstva unutarnjih poslova „Mogu kao i ti“, a kojeg je u završnom krugu izbora predstavio Ivan Pakšić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave osječko-baranjske.
 
S ponosom ističemo kako je projekt Ministarstva unutarnjih poslova „Mogu kao i ti“, a koji se temelji na inovativnom pristupu utemeljenom na strategiji i praksi Europske unije, s ciljem uključivanja podzastupljenih skupina i pojedinaca te promoviranjem jednakih mogućnosti i njegovanja osjećaja pripadnosti, osvojio nagradu Europola za izvrsnost u kategoriji „Inovativna inicijativa u području etike, raznolikosti i inkluzije“!
 
Cilj projekta je povećanje stanja sigurnosti, bolje uključivanje podzastupljenih skupina u život zajednice i zaštita potencijalnih žrtava kaznenih djela, kao i sprječavanje novih pojavnih oblika kriminaliteta.

Kao rezultat projekta postignut je veći prodor u složeni, odnosno ozbiljni kriminalitet, kao i veća stopa otkrivenosti i prijavljivanja kaznenih dijela.

Dio projekta koji se provodi unutar Ministarstva unutarnjih poslova rezultirao je zapošljavanjem policijskih službenika i namještenika koji uz inkluziju i osjećaj pripadnosti daju svoj doprinos boljem osjećaju sigurnosti građana (npr. u 2023. zaposleno je 260 osoba s invaliditetom te 8 policijskih službenika Romske nacionalne manjine).

Ovim putem čestitamo svim kolegama koji su dali svoj doprinos ovom vrijednom projektu! Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i dalje će svakodnevno težiti pružanju sigurnosti svim osobama u Republici Hrvatskoj, te ulagati napore kako bi se postigla što bolja inkluzivnost svih skupina, a posebice podzastupljenih skupina, u život zajednice

Ovogodišnji skup čelnika policija i carina okupio je preko 35 delegacija država svijeta, odnosno preko 100 sudionika. 

Na Konvenciji je sudjelovalo i izaslanstvo Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova koje je predvodio Nikola Milina, glavni ravnatelj policije. U pratnji glavnog ravnatelja policije, kao članovi izaslanstva, bili su pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, voditeljica Službe za stratešku europsku i međunarodnu policijsku suradnju Ureda glavnog ravnatelja policije Vlatka Vulić Petković te policijski časnik za vezu Republike Hrvatske pri Europolu Valter Gržeta.

Osim izaslanstva Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, na Konvenciji je sudjelovalo i izaslanstvo Carinske uprave Ministarstva financija.
 
U okviru Konvencije održane su tri formalne panel rasprave, kao i brojni formalni i neformalni sastanci.

Teme ovogodišnje Konvencije odnosile su se na: proširenje mandata Europola, krijumčarenje migranata, borbu protiv droga, hibridne prijetnje, općenito kibernetičke napade, a posebice na tzv. ransomware napade, te online prijevare, kao i na zakonit pristup podacima.

Izaslanstvo hrvatske policije je aktivno sudjelovalo u raspravama te je iznijelo konstruktivne prijedloge u odnosu na trenutne i nove kriminalne prijetnje i sve zahtjevnije izazove za policiju.
 

Pisane vijesti