85 uhićenja i više od 6 400 predmeta pronađeno tijekom godišnje operacije protiv međunarodnog krijumčarenja umjetnina

Europol i INTERPOL pomažu istražiteljima iz 25 zemalja u borbi protiv kriminalaca koji iskorištavaju kulturnu baštinu čovječanstva

FOTO: Ilustracija

U osmom izdanju operacije protiv međunarodnog krijumčarenja umjetnina, kodnog imena „Pandora“, sudjelovala su carinska tijela i tijela za provedbu zakona iz 25 zemalja. Pod vodstvom španjolske civilne garde (Guardia Civil) i uz podršku Europola i INTERPOL-a, operacija je dovela do uhićenja 85 osoba i pronalaska više od 6 400 kulturnih dobara.
 
Za vrijeme Pandore VIII provedeno je nekoliko tisuća provjera u brojnim zračnim lukama, lukama i na graničnim prijelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim rezidencijama. Službenici za provedbu zakona također su pretraživali web stranice i proveli više od 6 000 online provjera, što je dovelo do pronalaska 580 ukradenih stvari. Diljem uključenih zemalja još se vodi oko 113 kaznenih i 137 prekršajnih postupaka, a očekuje se još uhićenja i oduzimanja predmeta.
 
Operacija ukratko
 
Pandora VIII dovela je do pronalaska sljedećih ukradenih artefakata, među ostalim:
 
  • U istraživanju koje je provela španjolska nacionalna policija (Policia Nacional) u suradnji s ukrajinskom nacionalnom policijom (Націона́льна полі́ція Украї́ни) pronađeno je 11 predmeta u vrijednosti više od 60 milijuna eura. Kazneni predmet uključivao je pranje novca i nezakonito trgovanje arheološkim zlatnim predmetima koji potječu iz „skitske“ kulture a koji su bili ukradeni u Ukrajini i prokrijumčareni u Španjolsku.
  • U drugom slučaju, španjolska civilna garda iz Córdobe je uz podršku i savjete arheologa iz Vlade Andaluzije te Arheološkog muzeja u Sevilli oduzela privatnu kolekciju s više od 350 predmeta. Kolekcija se sastojala od litičkih, keramičkih i metalnih komada iz različitih arheoloških razdoblja.
  • Rumunjska policija (Poliţiei Române) je pronašla drveni ikonostas koji potječe iz razdoblja od 1850. do 1880. a koji je bio ukraden iz jedne crkve u Rumunjskoj i pokušalo ga se prodati putem interneta.
  • Bugarska carinska agencija (Агенция Митници) oduzela je 432 stare kovanice koje su došle iz Turske i trebale završiti u Francuskoj.
  • U dva istraživanja grčke policije (Ελληνική Αστυνομία) oduzete su 43 antičke amfore i uhićeno dvoje ljudi.
  • Nakon obavljenih online provjera, poljska nacionalna policija (Policja) locirala je i oduzela 229 predmeta u jednom antikvarijatu. Neki su predmeti bili izrađeni od slonovače a ukupna vrijednost 229 predmeta procjenjuje se na 140 000 eura.
  • Zapovjedništvo talijanskih karabinjera za zaštitu kulturne baštine (Comando Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale) uspjelo je identificirati i nakon toga oduzeti suvremenu sliku koja se prodavala online. Da je autentična, slika bi vrijedila približno 150 000 eura. Tijekom pretrage, službenici su također pronašli različite krivotvorene predmete
  • U zasebnom istraživanju, karabinjeri su oduzeli više od 2 000 fragmenata keramičkih i litičkih artefakata kao što su vrhovi strelica i koplja. Predmeti koji potječu iz neolitika i brončanog doba nudili su se na prodaju putem interneta.
  • Francuska Glavna uprava za carinu i neizravne poreze (Direction générale des douanes et droits indirects) je u pariškoj zračnoj luci Charles-de-Gaulle oduzela nezakonito izvezenu sliku vijetnamskog umjetnika Mai Thứja (1906.-1980.). Procijenjena vrijednost slike je 167 440 eura.
  • Surađujući s drugim nacionalnim partnerima, češka nacionalna policija (Policie České republiky) otkrila je i provjerila prodaju nekoliko ukradenih povijesnih predmeta. Između ostalog, drveni kip svetog Bartolomeja (datiran između 1658. i 1660.) bio je osiguran i vraćen izvornom vlasniku. Godine 1994. ovaj nacionalni kulturni artefakt ukraden je iz kapele "Posljednje večere" u Římovu (České Budějovice) kako bi se kasnije prodao putem interneta.

Međunarodna suradnja zemalja i agencija
 
Kao suvoditelj ove operacije, Europol je odigrao ključnu ulogu na način da je olakšao razmjenu informacija i pružao analitičku i operativnu podršku pojedinačnim nacionalnim istraživanjima.
 
INTERPOL je podržao Pandoru VIII olakšavajući razmjenu informacija između zemalja sudionica, osobito balkanskih zemalja. Također je tijekom operacije bio dostupan posebni službenik za provjeru predmeta oduzetih na terenu u INTERPOL-ovoj bazi podataka ukradenih umjetničkih djela i za pružanje potpore službenicima na terenu pri korištenju aplikacije ID-Art.
 
Operacija Pandora, koja je prvi put pokrenuta 2016. godine je godišnja operacija tijela za provedbu zakona. Provodi se u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT).
 
Zemlje sudionice:
Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Cipar, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Malta, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Srbija, Švedska, Ukrajina, Ujedinjena Kraljevina
 
Agencije sudionice:
Europol, INTERPOL

 

Priopćenja | Krijumčarenje roba