Osumnjičeni za ratni zločin

Radna skupina Ravnateljstva policije „Ovčara“ dovršila kriminalističko istraživanje i uhitila pet osoba

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije „Ovčara“ uhitili su petoricu muškarca (r. 1957., 1952., 1968., 1962., 1970.) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. OKZ RH te kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika„ iz članka 122. OKZ RH.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni (r. 1957., 1952., 1968., 1962., 1970.) tijekom kolovoza i rujna 1991.godine, kao pripadnici Teritorijalne obrane Orolik, protupravno lišili slobode četri muškaraca, civile iz Orolika te da su razoružali i zarobili dva muškarca, pripadnika ZNG-a. Sumnja se da su ih potom fizički zlostavljali, nanoseći im tjelesne ozlijede.

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija/pretrage pokretnih stvari te su kod jednog od osumnjičenih (r. 1952.) pronađena eksplozivna sredstva, zbog čega će biti prijavljen i za kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. Kaznenog zakona.  

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene muškarce predali pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske, a kaznenu prijavu su dostavili Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.  

Policijski službenici će nastaviti kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja kaznene odgovornosti i drugih počinitelja kaznenih djela ratnih zločina tijekom privremene okupacije sela Orolik.

Stranica