Akcijski tjedan borbe protiv trgovanja ljudima: Uhićeno 219 kriminalaca i identificirano 1 374 žrtava

Zajednički akcijski dani EMPACT-a pod nazivom „GLOBAL CHAIN“ bili su usmjereni na slučajeve seksualnog iskorištavanja, iskorištavanja za počinjenje kriminalnih aktivnosti i prisilnog prosjačenja

FOTO: ilustracija

U razdoblju od 3. do 9. lipnja 39 zemalja diljem svijeta sudjelovalo je u zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a usmjerenim na borbu protiv trgovanja ljudima. Pod vodstvom Austrije i suvodstvom Rumunjske, Europola, Frontexa i INTERPOL-a, opsežna operacija kodnog imena „GLOBAL CHAIN“ dovela je do uhićenja 219 osoba i identifikacije više od 1374 žrtava, među kojima 153 djece. U cilju razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, akcijski tjedan usredotočio se na slučajeve seksualnog iskorištavanja, iskorištavanja za počinjenje kriminalnih aktivnosti i prisilnog prosjačenja.
 
Nadovezujući se na prethodne uspješne operacije, dokazani multidisciplinarni pristup uključivao je Europol, Frontex i INTERPOL zajedno s policijskim snagama i graničnim službama s nekoliko kontinenata. Ove je godine jedan od ciljeva bio je otkriti i razbiti najopasnije kriminalne mreže koje djeluju u EU-u, poput organizacija mafijaškog tipa, etničkih i obiteljskih organizacija i drugih strukturiranih mreža koje se bave trgovanjem ljudima. U okviru kaznenog fenomena seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i iskorištavanja za počinjenje kriminalnih aktivnosti, posebni naglasak tijela za provedbu zakona bio je na otkrivanju slučajeva koji uključuju djecu kao žrtve.
 
Slično kao i tijekom akcija koje su se provodile prijašnjih godina, cilj ove opsežne zajedničke akcije bio je potaknuti nadležna tijela da tjedan dana provode ciljane aktivnosti u svojim zemljama i zajednički jedni s drugima, kao i skrenuti pozornost na ta kaznena djela. Rezultati ovih zajedničkih akcijskih dana doprli su ne samo do nadležnih tijela već i do mnogih drugih vanjskih dionika koji bi mogli imati ulogu u smanjenju broja žrtava trgovanja ljudima.
 
Jean-Philippe Lecouffe, zamjenik izvršnog direktora Europola, Uprava za operacije
 
„Bliska i učinkovita suradnja na međunarodnoj razini između tijela za provedbu zakona i tijela za zaštitu granice neophodna je ako želimo uhvatiti one koji iskorištavaju najranjivije među nama. Impresivni ovogodišnji rezultati ovogodišnjih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a pokazuju da se protiv užasnog kaznenog djela trgovanja ljudima najbolje boriti zajednički. Zbog toga izražavam zahvalnost svim zemljama i partnerima koji su još jednom udružili snage s Europolom u ovom globalnom pothvatu da se sruše kriminalne mreže.“
 
 
Lars Gerdes, zamjenik izvršnog direktora za operacije u Frontexu
 
„Trgovanje ljudima je odvratan zločin koji vreba ranjive i narušava naše zajedničke vrijednosti ljudskog dostojanstva i slobode. Otkrivanje tih kaznenih djela izuzetno je izazovno zbog čestog izostanka svjedočenja žrtve što dovodi do značajnog broja neprijavljenih slučajeva. Upravo je zbog toga ključna naša međunarodna suradnja s Europolom, Interpolom, Austrijom i više od 39 zemalja širom svijeta.“
 
 
Richard Chambers, direktor INTERPOL-a za organizirani i rastući kriminal
 
Operacije kao što je GLOBAL CHAIN ​​pokazuju da nijedna država ili kontinent nisu imuni na trgovanje ljudima i iskorištavanje. Bez obzira na to jesu li ih počinili članovi obitelji ili visoko organizirane kriminalne skupine, učinak na žrtve je razoran. Kao globalna zajednica za provođenje zakona, predani smo dijeljenju vitalnih obavještajnih podataka potrebnih da se svi počinitelji privedu pravdi.“
 
 
276 pokrenutih novih istraga
 
Sveukupni rezultati zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a:
  • otkrivene 362 osumnjičene osobe;
  • uhićeno 219 počinitelja;
  • otkriveno 1374 žrtava (1221 odrasla osoba, 153 djece) kojima je pružena pomoć;
  • oduzeto 2074 komada imovine stečene kaznenim djelom poput gotovine ili uređaja;
  • otkriveno 363 krivotvorenih isprava;
  • pokrenuto više od 276 novih istraga.
 
Osim borbe protiv trgovanja djecom i najopasnijih kriminalnih mreža, ovim međunarodnim naporima tijela za provedbu zakona obuhvaćeno je nekoliko ciljanih ključnih točaka borbe protiv trgovanja ljudima diljem svijeta. Navedeno je uključivalo akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i u zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini.
 
Tijekom nadzora provedenog diljem svijeta, službenici su sustavno tražili znakove trgovanja kao i krivotvorenja isprava, nakon čega bi uhitili počinitelje i odmah zaštitili žrtve. Nadzori su također doveli do pokretanja nekoliko novih istraga. Kako bi se unakrsno provjerili podaci i omogućila razmjena informacija između sudionika, u sjedištu Frontexa u Varšavi, Poljska, osnovan je koordinacijski centar. Zajedno sa stručnjacima iz svake zemlje, osoblje Frontexa, Europola i Interpola pomoglo je koordinirati ovaj opsežan akcijski tjedan uz potporu projekta EU4FAST.
 
Uspješne operacije provedene diljem svijeta
 
Sljedeći primjeri pružaju uvid u raznovrsnu prirodu nacionalnih operacija protiv trgovanja ljudima koje su uspješno provedene u kontekstu akcijskog tjedna EMPACT-a.
 
U osobito jezivom slučaju, mađarska Policijska uprava Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság) uhitila je mađarski par zbog prisiljavanja šestoro vlastite djece na spolni odnos kao i prosjačenje na ulicama njihovog mjesta. Maloljetna su djeca bila fizički, psihički i seksualno zlostavljana od strane svojih roditelja pri čemu ih je vlastiti otac napadao palicama, remenom i golim rukama. Službenici su utvrdili da su djeca zanemarivana, pothranjena i općenito lošeg zdravstvenog stanja. Vežući ih u sobi u kućanstvu, roditelji su za novac drugim osobama iz susjedstva nudili  seksualne usluge vlastite djece. Pravosudni i medicinski stručnjaci te psiholozi uključili su se kako bi potvrdili seksualno zlostavljanje i uzeli iskaz od traumatizirane djece koja su od tada zaštićena i smještena pod udomiteljsku skrb.
 
Službenici Jedinice za trgovinu ljudima Mađarskog nacionalnog ureda za istrage (Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztály) upućeni su u Austriju u cilju provedbe zajedničkih policijskih provjera s pripadnicima austrijske Kriminalističko-obavještajne službe i pokrajinskih službi kriminalističke policije (Bundeskriminalamt; Landeskriminalämter Wien und Niederösterreich). Timovi su provodili ciljane provjere u objektima u kojima se nude seksualne usluge, s naglaskom na mađarske seksualne radnice. Navedenu razmjenu osoblja omogućio je i financijski pomogao Europol.
 
Službenici rumunjske policije iz postrojbe Galati  za borbu protiv organiziranog kriminala (Poliţiei Române - Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati) uhitili su jednu osumnjičenu osobu zbog vrbovanja maloljetnih žrtava iz ugroženih obitelji koje su prisiljavali na prošnju i seksualno iskorištavanje. Dobiveni prihod bi zadržavao počinitelj koji je za kontrolu žrtava koristio fizičko nasilje. Tijekom racije za vrijeme akcijskog tjedna, službenici su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretraženih lokacija, službenici za provedbu zakona pronašli su i oduzeli različite narkotike.
 
U nastojanju podizanja svijesti o ovom području kriminaliteta, irska nacionalna policija (An Garda Síochána) razgovarala je s tisućama putnika koji su se iskrcavali s vlakova u Dublinu. Pripadnici Garde aktivno su tražili pokazatelje trgovanja ljudima i obavještavali javnost o tom području kriminaliteta. Iako nije otkrivena ni jedna žrtva, inicijativa je rezultirala velikom uključenošću javnosti. 
 
Nacionalna policija Ukrajine (Національна поліція України) razbila je organiziranu kriminalnu skupinu koja je bila usmjerena na ranjive osobe. Identificirane su tri osumnjičene osobe koje su kontrolirale i tjerale dvanaest žrtava da prose. U drugom slučaju, službenici su uhitili osobu koja je osobu s invaliditetom prisilila na brak s muškarcem kako bi on mogao dobiti odgodu od mobilizacije. Žrtvu su zaštitila ukrajinska nadležna tijela.
 
Vijetnamske vlasti otkrile su shemu trgovine ljudima koja je uključivala kineskog prevoditelja koji je radio za tvrtku u Laosu. Osumnjičenik je namamio 14 osoba iz Vijetnama obećanjima o poslovima s visokim primanjima u inozemstvu, samo kako bi ih prisilio na stvaranje lažnih internetskih računa za financijske prijevare. Žrtve su radile 12-satno radno vrijeme, produženo na 14 sati ako nisu uspjele zaposliti druge, a dokumenti su im oduzeti. Obitelji su iznuđivane do iznosa od 10 000 USD kako bi osigurale povratak u Vijetnam. Ovaj slučaj dodatno naglašava trend trgovine ljudima u svrhu prisilne online prijevare, koju je INTERPOL prvi put otkrio u jugoistočnoj Aziji tijekom Operacije „Storm Makers“ u ožujku 2022., a kasnije i u drugim regijama, što je dovelo do objave INTERPOL-ove narančaste obavijesti.
 
Zemlje sudionice:
 
Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kolumbija, Hrvatska, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Kosovo*, Latvija, Litva, Malta, Moldova, Crna Gora, Nizozemska, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajland, Ukrajina, Ujedinjena Kraljevina, Vijetnam
 
Agencije sudionice:
Europol, Frontex, INTERPOL
 
* Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stajališta o statusu i u skladu je s UNSCR 1244/1999 i s mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o neovisnosti Kosova.
 
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon