Nastavak zajedničkog projekta makedonske, njemačke i hrvatske policije

Na održanim sastancima razgovaralo se o nastavku rada na zajedničkom projektu temeljem kojeg njemačka i hrvatska policija jačaju sposobnosti makedonske interventne policije u cilju dostizanja europskih standarda makedonske policije na njihovom putu prema ulasku u Europsku uniju

Foto: MUP

Ravnateljstvo policije bilo je domaćin trilateralnih sastanaka makedonske, njemačke i hrvatske policije održanih 11. i 12. travnja u prostorijama Ravnateljstva policije.

Na održanim sastancima razgovaralo se o nastavku rada na zajedničkom projektu temeljem kojeg njemačka i hrvatska policija jačaju sposobnosti makedonske interventne policije u područjima stručne ekspertize, opremanja te razmjene znanja i iskustava na ovom području rada, a sve u cilju dostizanja europskih standarda makedonske policije na njihovom putu prema ulasku u Europsku uniju.

U tom smislu, 11. travnja delegacija Savezne Republike Njemačke i Sjeverne Makedonije bile su u posjeti Policijskoj upravi zagrebačkoj gdje ih je dočekao načelnik Marko Rašić sa suradnicima te su obišli službene prostorije Jedinice Specijalne i interventne policije Zagreb gdje im je zapovjednik Mario Bencek približio rad, opremu i taktike postupanja interventne policije.

Danas je u Ravnateljstvu policije održan radni sastanak na kojem su hrvatsku delegaciju predstavljali zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić, pomoćnica načelnice Ureda glavnog ravnatelja policije Vlatka Vulić Petković, policijski službenik Ureda glavnog ravnatelja policije Mijo Markov, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije Anđelko Antonić i policijski službenik Zapovjedništva za intervencije Dario Protrkić, dok su s njemačke strane sudjelovali ravnatelj interventnih policija Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Njemačke Andreas Backhoff, zapovjednik interventnih postrojbi pokrajine Brandenburg Niels Stransky, časnik za vezu Mecklenburg-Vorpommerna Paul Weidner i policijski službenik interventne jedinice pokrajine Brandenburg Philipp Pohl. Predstavnici Republike Sjeverne Makedonije bili su pomoćnik ravnatelja za strateško planiranje Gjoko Kotevski i glavni policijski savjetnik Primislav Dimovski.

Radni sastanak završio je donošenjem konkretnih zaključaka od kojih je između ostalog dogovoren nastavak suradnje na projektnim aktivnostima u razrađena tri modula obuke s kojima bi se započelo u drugoj polovici mjeseca svibnja ove godine.

Pisane vijesti | Mađunarodna suradnja