Razmjena iskustava u borbi protiv zločinačkih udruženja koja se bave krijumčarenjem droge kroz eksploataciju pomorskih luka

Hrvatska policija kroz kontinuiranu razmjenu iskustava i saznanja s međunarodnim i domaćim partnerima nastavlja s pojačanim aktivnostima u cilju zaštite hrvatskih pomorskih luka, ali i učinkovite borbe protiv svih oblika kriminaliteta

Foto: MUP

U sklopu međunarodne policijske suradnje između Ravnateljstva policije MUP-a RH i Nacionalne policije Kraljevine Nizozemske, uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Zagrebu, od 25. do 28. ožujka 2024. godine održan je seminar na temu zajedničkog projekta „Razmjena iskustava u borbi protiv zločinačkih udruženja koja se bave krijumčarenjem droge kroz eksploataciju pomorskih luka“.

U sklopu navedenog seminara osiguran je studijski posjet pripadnika Specijalne postrojbe Nacionalne Policije i Carine Kraljevine Nizozemske, HARC team-a (Hit and Run Cargo) Roterdam Republici Hrvatskoj.
 
Cilj seminara je da se uz razmjenu znanja, vještina i iskustava u zajedničku borbu protiv ovog oblika kriminaliteta uz redarstvene vlasti uključe i organizacijske jedinice iz javne uprave te privatni partneri koji svoju djelatnost obavljaju u međunarodnom pomorskom prometu.
 
Seminar su 26. ožujka 2024. godine u prostorijama Ravnateljstva policije otvorili zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić i nj. ekselencija Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Zagrebu Charlotte van Baak. U sklopu seminara, od strane pripadnika Nacionalne policije i carine Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske, kao i predstavnika lučkih uprava Luke Rijeka i Luke Rotterdam održano je niz predavanja. 
 
U sklopu posjeta, 26. i 28. ožujka organizirani su obilasci naših luka u Rijeci i Pločama, gdje su uz direktni kontakt između pripadnika HARC team-a i operativnih jedinica Policijskih uprava primorsko-goranske i dubrovačko-neretvanske razmijenjena iskustva, kako u općim aktivnostima u borbi protiv kriminaliteta droga tako i u konkretnim predmetima.

Održani su i sastanci s lučkim upravama u Rijeci i Pločama kojima su predstavljeni sve prednosti uske suradnje i partnerskih odnosa s redarstvenim vlastima, koja ne samo što pridonose općem stanju sigurnosti već i poboljšanju poslovnih i radnih procesa u lukama.
 
Ulaskom Republike Hrvatske u Šengenski prostor pomorske luke na Jadranskom moru postale su ulazne luke u EU, a čime je u odnosu na kriminalne aktivnosti međunarodnih zločinačkih udruženja znatno ugrožena njihova sigurnost. Hrvatska policija kroz kontinuiranu razmjenu iskustava i saznanja s međunarodnim i domaćim partnerima, nastavlja s pojačanim aktivnostima u cilju zaštite hrvatskih pomorskih luka, ali i učinkovite borbe protiv svih oblika kriminaliteta. 

 

Pisane vijesti | Mađunarodna suradnja