U subotu se u Splitu održava nogometna utakmica 28. kola Super sport HNL između HNK „Hajduk“ i GNK „Dinamo“

Pozivamo posjetitelje da dođu ranije kako bi mogli, nakon obavljenih sigurnosnih pregleda osoba i provjera ulaznica, ući na stadion prije početka javnog okupljanja

FOTO: Ilustracija

U subotu, 30. ožujka 2024. s početkom u 19:30 u Splitu će se na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i GNK „Dinamo“.
 
Navedeno javno okupljanje proglašeno je utakmicom visokog rizika te će policija - uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije - poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakonu o javnom okupljanju.
 
S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.
 
Obavijest za gostujuće navijače - prihvat navijača u Dugopolju
 
Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske prihvatit će organizirane i neorganizirane skupine navijača na izlazu s autoceste A1 - naplatna postaja Dugopolje te će svi, nakon obavljenog pregleda, biti prepraćeni izravno do stadiona Poljud.

Preporučamo svim gostujućim navijačima da na naplatnu postaju Dugopolje dođu najkasnije u 16 sati, što je ujedno i posljednje vrijeme dolaska u kojemu se posjetiteljima može jamčiti  pravovremeni ulazak na stadion.
 
 
Obavijest za domaće navijače - koristite izlaze Prgomet, Bisko i Vučevica - cesta D1 u posebnom režimu, moguće gužve i zastoji u prometu
 
S obzirom na to da očekujemo veće gužve i zastoje od 16 do 19 sati na području naplatne postaje Dugopolje i na cesti D1, brza cesta smjer Klis - Solin te da će na D1 biti uspostavljena posebna regulacija prometa uz moguće zatvaranje ceste, upućujemo domaće navijače koji dolaze na utakmicu iz drugih gradova da ne koriste izlaz s A1 na Dugopolju, već da koriste naplatne postaje Prgomet, Vučevica i Bisko.
 
Napomena: izbjegavajte cestu D1, smjer Klis-Solin i naplatnu postaju Dugopolje

Ulazak u stadion

Posebno još jednom napominjemo svim posjetiteljima kako prilikom ulaska moraju imati:
 
 • valjanu ulaznicu,
 • javnu ispravu sa fotografijom.

S obzirom na pojačan interes posjetitelja za ovo javno okupljanje, pozivamo posjetitelje da se na dan utakmice pravovremeno upute prema stadionu.
 
Ulazi u stadion biti će otvoreni od 16:30 pa pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda osoba i provjera ulaznica mogli ući na stadion prije početka javnog okupljanja.

 
Posebna regulacija prometa na području grada Splita
 
Građane obavještavamo da će na dan utakmice organizator i policija ograničiti kretanje vozila:
 
 • od 13 sati do završetka osiguranja uspostavit će blokadu prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“ te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).
 • od 15:30 će se uspostaviti blokada prometa u Zrinsko-frankopanskoj ulici - od raskrižja s Ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru te u ulici Put Supavla - od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza i vozila s propusnicom). 
 
Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona pa savjetujemo da, ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.
 
Prometni redari će, zajedno s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja, sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila posebno u ulicama Zrinsko-frankopanska, Hrvatske mornarice, Sedam Kaštela i Put Supavla te će biti premještena vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta.
 
Savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ako su u mogućnosti, koriste javni prijevoz, radi izbjegavanja gužve. Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljenje i oprez ako dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ako bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području grada Splita.      
   
Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
          
Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
 
 • unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
 • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
 • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
 • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
 • bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
 • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.
 
Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice audio i video snimati područje stadiona i prilaznih pravaca.

Sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija će četiri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje ulicama Put Supavla, VIII. mediteranskih igara i Put Lore.
 
Pozivamo građane da poštuju smjernice, upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.
 

Priopćenja | Sport