O pravilima uporabe pirotehničkih sredstava senzibiliziramo javnost već 30-tu godinu zaredom

Uspješnost akcije „Mir i dobro“ kroz godine, vidi se u manjem broju ozljeda i šteta nastalih uporabom pirotehnike. I ove godine apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike

Foto: MUP

U prostorijama Protueksplozijske službe danas, 15. prosinca, održana je konferencija za medije povodom početka operativne akcije „Mir i dobro“ koja se tradicionalno provodi od 1993. godine.

Akcija je započela 11. prosinca 2023. i završava 7. siječnja 2024., a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Na konferenciji za medije sudjelovali su voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj, prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb te policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije Mario Salopek. 
 
Na početku konferencije voditelj Protueksplozijske službe Tomislav Vukoja je predstavio rezultate prošlogodišnje akcije, podatke o ozljedama i oštećenjima objekata te zaplijenjene pirotehnike za posljednjih pet godina evidentiranih tijekom provođenja operativne akcije „Mir i dobro“. Istaknuo je kako je prošlogodišnja akcija bila jedna od najuspješnijih, odnosno evidentiran je dosad najmanji broj ozlijeđenih osoba, njih šestoro od kojih je dvoje djece. 
 
„Oduzeta su 54 komada raznog vatrenog oružja, 1703 komada streljiva, 4,5 kilograma eksploziva, 52 komada eksplozivnih sredstava te 2479 komada pirotehničkih sredstava“ - rekao je voditelj Vukoja.
 
Što se tiče prekršaja i kaznenih djela vezanih uz nezakonito posjedovanje i uporabu pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva, evidentiran je 81 prekršaj te 12 kaznenih djela.
 
Prim. dr. Zoran Barčot, koji već niz godina surađuje s MUP-om u provođenju ove operativne akcije, opisao je najčešće ozljede koje nastanu nestručnim i neopreznim rukovanjem pirotehnikom, a to su ozljede lica, šake, oka i uha. „Najčešće ozljede nastaju uslijed rukovanja pirotehnikom iz „kućne radinosti“ i pirotehnike koja se nije odmah aktivirala“, istaknuo je prim. dr. Barčot.  
 
Dr. Barčot je pozvao na odgovornost roditelja, da upoznaju djecu s opasnostima od pirotehnike, jer ozljede mogu ostaviti ozbiljne posljedice. Istaknuo je kako treba pratiti upute na pakiranjima pirotehničkih sredstava kod njihovog korištenja.
 
Nikola Turkalj iz Ravnateljstva civilne zaštite je skrenuo pozornost kako je sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od danas 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja
 
Načelnik Turkalj je istaknuo kako su petarde zabranjene u Republici Hrvatskoj i građani ih ne bi smjeli posjedovati.
 
Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.
 
Napomenuo je kako će tijekom akcije obavljati nadzore, kako ovlaštenih prodavaonica tako i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.
 
Istaknuo je i kako su obavijestili dostavljačke tvrtke da nemaju odobrenje za rukovanje i skladištenje eksplozivnih tvari pa tako i pirotehničkih sredstava i u slučaju da zaprime pošiljke za dostavu koje sadrže pirotehnička sredstva, koja su građani naručili putem interneta, dužni su ih zadržati i obavijestiti nadležne inspekcijske službe i carinu.
 
Načelnik Turkalj se osvrnuo i na izvođenje vatrometa te kako ih samo ovlaštene osobe, koje imaju odobrenje Ravnateljstva civilne zaštite, smiju izvoditi.  
 
Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije je rekao da je akcija „Mir i dobro“  urodila plodom te kako se smanjio broj ozljeda i šteta nastalih uporabom pirotehnike. Iznio je niz savjeta građanima za sigurno rukovanje pirotehnikom.
 
„I dalje je u tijeku kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva."- naglasio je Mario Salopek te rekao kako je prošle godine je na taj način izuzeto preko 23 tisuće pirotehničkih sredstva, a građani su prošli bez sankcija.
 
Savjeti građanima:
  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.
 
Svi govornici su apelirali na građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike, no ako će ju ipak koristiti - da se striktno drže uputa i preporuka proizvođača.
 
Dodatne informacije pogledajte u Brošuri
 

Pisane vijesti