Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u posjetu austrijskom kolegi Rufu

Teme razgovora dvojice čelnika polIcija bile su suradnja iz područja granične i kriminalističke policije

FOTO: MUP

Danas, 1. lipnja 2023. godine, u Beču, Austrija, održan je bilateralni sastanak glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i glavnog ravnatelja za javnu sigurnost Austrije Franza Rufa, sa suradnicima.

Čelnici hrvatske i austrijske policije razgovarali su o suradnji na području granične i kriminalističke policije, te su razmijenili iskustva i najbolje prakse u kontekstu učinkovitog upravljanja granicama kako unutarnje tako i vanjske granice EU, zatim u području rada suzbijanja kriminaliteta droga te borbe protiv krijumčarenja migranata, kao jednog od strateškog prioriteta policije.

Tijekom bilateralnog susreta razgovaralo se o svim aktivnostima koje provode hrvatska i austrijska policija s ciljem postizanja zadovoljavajućeg stanja sigurnosti građana naših dviju država.  Naša zajednička suradnja je vrlo intenzivna i na najvišoj razini već duži niz godina te možemo reći kako je austrijska policija jedan od glavnih strateških partnera hrvatskoj policiji u mnogim područjima policijskog djelovanja“ istaknuo je ravnatelj Milina.

Glavni ravnatelj za javnu sigurnost Austrije, Franz Ruf izrazio je zadovoljstvo s održanim sastankom te je napomenuo kako je „današnji sastanak bio prilika da dodatno produbimo našu već izvrsnu suradnju i dogovorimo daljnje korake kako bi se zajedničkim snagama suprotstavili prijetnjama koje ugrožavaju sigurnost vanjskih granica EU, a time i unutarnju sigurnost svih njezinih članica“.

Nadalje, austrijska strana je u sklopu bilateralnog sastanka organizirala i posjet policijskoj taktičkoj jedinici austrijskog Saveznog ministarstva unutarnjih poslova - EKO Cobre, a kojom prilikom su izvedene pokazne vježbe policijskih službenika COBRI na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Završno, u borbi protiv organiziranih kriminalnih skupina ključan je zajednički koordinativni odgovor zemalja koje se nalaze na rutama migracijskih kretanja te je u tom kontekstu od iznimne važnosti  razmjena informacija i bliska suradnja Hrvatske i Austrije, kao strateških partnera u otkrivanju i suzbijanju kaznenih djela povezanih s krijumčarenjem osoba i droga te s njima povezanog organiziranog kriminaliteta.
 

Pisane vijesti