Izvanredni rezultati kampanje u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji u 2022. godini

Tijekom ovogodišnje kampanje uspješno je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima čime je postala najuspješnija od svih koje su provedene od 2019. godine

Izvor: Europol

Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), koju podupire Europol, provodila je od rujna 2022. do siječnja 2023. kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji koja je postigla veliki uspjeh. Kampanja je bila usmjerena na isticanje profila bjegunaca diljem Europe koji su članovi organiziranih kriminalnih skupina. Bjegunci iz ovogodišnje kampanje svi su traženi zbog počinjenja teških kaznenih djela u Europi, kao što su ubojstvo, trgovanje ljudima i oružane pljačke, među ostalim.

U sklopu kampanje, ENFAST i Europol upućivali su EU građane na mrežnu stranicu najtraženijih bjegunaca u EU-u gdje se nalaze fotografije bjegunaca putem kojih mogu provjeriti prepoznaju li nekog od njih. Kampanja je objavljena na raznim društvenim mrežama te je pozivala na djelovanje na svim EU jezicima kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi. U sklopu kampanje predstavljeni su murali u Bruxellesu i Barceloni s ciljem podizanja svijesti i privlačenja medijske pozornosti. Kampanja je prikazivala kuću od karata jer bi uklanjanje ključne osobe u kriminalnoj mreži, zahvaljujući anonimnoj dojavi, moglo srušiti čitavu organizaciju.


Ključni rezultati

Tijekom ovogodišnje kampanje uspješno je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima. Time je kampanja iz 2022. godine postala najuspješnija od svih koje su provedene od 2019. godine.

Pet slučajeva povezanih s bjeguncima riješeno je zahvaljujući objavi njihovih profila na mrežnoj stranici najtraženijih bjegunaca u EU-u. Navedeno ne bi bilo moguće bez stručnog znanja ENFAST mreže i dalekosežnih komunikacijskih kampanja koje provodi Europol s obzirom da su se međusobno nadopunjavale u potrazi za najopasnijim bjeguncima.

Ključni utjecaj mrežne stranice najtraženijih bjegunaca u EU-u

Kampanja u potrazi za najtraženijim bjeguncima u EU-u u prošlosti je rezultirala velikim uspjehom te je više anonimnih dojava doista i dovelo do uhićenja. Mrežna stranica je prvi put pokrenuta 2016. godine te su od tada na njoj objavljeni profili 392 bjegunca. Od te brojke, 136 bjegunaca je uhićeno, od čega je 49 uhićenja bilo izravno povezano s profilima objavljenim na mrežnoj stranici.

Pisane vijesti | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon