Glavni ravnatelj policije Nikola Milina na konferenciji „International Police Commissioners and TOP LEA Executives Cyber Conference“

HLS & Cyber konferencija vodeći je svjetski događaj u području kibernetičke i domovinske sigurnosti koji predstavlja najnovija tehnološka rješenja u navedenim područjima

FOTO: MUP

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić sudjeluju na 7. međunarodnoj konferenciji šefova policije o domovinskoj sigurnosti i kibernetici koja se održava 27. - 29. studenog 2022. u Tel Avivu, Izrael.

HLS & Cyber konferencija vodeći je svjetski događaj u području kibernetičke i domovinske sigurnosti, koji okuplja više od 50 čelnika policija i donositelja odluka i rukovoditelje na najvišoj razini iz cijelog svijeta, predstavljajući najnovija tehnološka rješenja u navedenim područjima.
Konferencija uključuje panele, predavanja i tehnološku izložbu.

Izložbu će posjetiti više od 1000 gostiju, a središnje teme su sinergija fizičke i kibernetičke dimenzije rada policije, zaštita kritične infrastrukture i uporaba umjetne inteligencije u obavljanju policijskih poslova.

Konferenciju je videovezom otvorio izraelski predsjednik Izchak Herzog, dok je govor povodom otvaranja održao i ministar javne sigurnosti, g. Omer Bar. 

Zaštita kritične infrastrukture ključna je za osiguravanje sposobnosti određene zemlje da kontinuirano pruža osnovne usluge svojim građanima, te povećava važnost podizanja otpornosti u odnosu na prisutne kibernetičke prijetnje.

Robotika i umjetna inteligencija već sada predstavljaju važan sigurnosni i tehnološki alat koji zamjenjuje ljudske resurse u području fizičke i kibernetičke sigurnosti i provođenju policijskih poslova.

Naglašena je potreba da se opasnosti upotrebe umjetne inteligencije svedu na najmanju moguću mjeru, uz održavanje visokih sigurnosnih standarda.

Važno je istaknuti kako je na marginama konferencije 28.11.2022. glavni ravnatelj policije Nikola Milina održao bilateralni sastanak s ravnateljem Izraelske nacionalne policije (INP) Yaacovom Shabtayem.
Tijekom sastanka potvrđena je odlična suradnja policijskih službi Hrvatske i Izraela, koja se u budućnosti može proširiti razmjenom iskustava obje strane u različitim područjima policijskog djelovanja, u vezi čega će biti izrađen akcijski plan suradnje za 2023. godinu.

Čelnici dviju policija također su razgovarali o mogućnosti upućivanja izraelskih policijskih službenika u Hrvatsku, u okviru projekta “Sigurna turistička destinacija.“

Stranica