Trojica kazneno prijavljena zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti

Trgovanje utjecajem, zlouporaba položaja i ovlasti te davanje mita za trgovanje utjecajem radi zapošljavanja i imenovanja


Policijski službenici PU koprivničko-križevačke, Službe kriminalističke policije su, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom i dva 63-godišnjaka, sve hrvatski državljani, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvi 63-godišnjak, kao član jednog Upravnog vijeća tijela jedinice područne samouprave, tijekom ovogodišnje predizborne kampanje za lokalne izbore u Međimurskoj županiji, zatražio od 41-godišnjeg nositelja izvršne vlasti u županiji, ujedno i kandidata za isti položaj na lokalnim izborima, da mu osigura ponovno imenovanje na položaj člana Upravnog vijeća tijela jedinice područne samouprave ukoliko 41-godišnjak bude ponovno izabran za nositelja izvršne vlasti u županiji. Kao nagradu za navedeno, 63-godišnjak je 41-godišnjaku predao novčani iznos od 10 tisuća kuna, što je 41-godišnjak prihvatio te isto realizirao nakon što je ponovno izabran za nositelja izvršne vlasti u županiji. Na opisani način utvrđena je sumnja da je 41-godišnjak počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti, trgovanje utjecajem, a 63-godišnjak je počinio kazneno djelo davanja mita za trgovanje utjecajem.

Također je utvrđena sumnja da je isti 41-godišnjak, koristeći autoritet svoje funkcije u županiji, u razdoblju od kraja ožujka do kraja travnja 2021. godine zatražio od drugog 63-godišnjaka, kao pročelnika jednog Upravnog odjela županije, da u svom Upravnom odjelu zaposli nećakinju poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi i iskustvu, iako je znao da takvo radno mjesto nije sistematizirano. Na navedeno traženje je spomenuti 63-godšnjak pristao te je, u cilju realizacije, poduzeo radnje kako bi sistematizirao novo potrebno radno mjesto. Nakon toga je raspisao javni natječaj za prijam u službu na navedeno radno mjesto, a tijekom provedbe natječaja je osobi na koju se radno mjesto odnosilo omogućio uvid u pitanja i zadatke prije provođenja testiranja, čime joj je osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata te potom donio rješenje o prijmu. Na opisani način utvrđena je sumnja da je 41-godšnjak počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem, a 63-godišnjak kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja je utvrđena sumnja da je 41-godišnjak, također koristeći autoritet svoje funkcije u županiji, u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2021. godine zatražio od drugog 63-godišnjaka, kao pročelnika jednog Upravnog odjela, da poništi oglas za prijam u službu na radno mjesto za koje određena ženska osoba nije zadovoljila na testiranju te da tijekom provedbe predstojećeg oglasa istoj omogući ostvarivanje najboljeg rezultata na testiranju i potom zapošljavanje. Na navedeno traženje je 63-godšnjak pristao i realizirao ga. Na opisani način  utvrđena je sumnja da je 41-godišnjak počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem, a 63-godišnjak  kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 

Stranica