U sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“ građani dragovoljno predali oružje, streljivo i eksplozivna sredstva

Zahvaljujemo građanima koji su sudjelovali u akciji, a sve one koji još uvijek čuvaju nelegalno oružje, streljivo, minsko-eksplozivna sredstva i druge nedozvoljene predmete pozivamo da ih predaju policiji bez straha od sankcija

FOTO: Ilustracija

U sklopu akcije "Manje oružja, manje tragedija" građanin s područja Policijske uprave krapinsko-zagorske, je prilikom čišćenja podruma, pronašao jedno topničko streljivo kalibra 90 mm i jedno topničko zrno. Na mjesto događaja izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je izuzeo navedena sredstva te ih pohranio do uništenja.

U mjestu Severinu na oranici, muškarac je prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, pronašao eksplozivnu napravu o čemu je obavijestio policiju. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske izašao je na mjesto događaja te je utvrdio da se radi o minobacačkoj mini kalibra 20 milimetara, porijeklom iz Drugog svjetskog rata, koja je bila opasna za pomicanje ili prenošenje te ju je na mjestu događaja uništio.

U mjestu Prekopakra, 61-godišnjak je policijskim službenicima predao tri spremnika i 128 komada streljiva koji su izuzeti i pohranjeni u prostorije policije do uništenja.

Građanin s bjelovarskog područja policiji je dragovoljno predao ručnu bombu M52 koju je pronašao u kući prilikom demontaže starog drvenog prozora. Također, drugi građanin s područja iste policijske uprave dragovoljno je policiji predao jednu ručnu bombu M75. U svom posjedu ju je imao nezakonito, a budući da ju je dragovoljno predao, protiv njega se neće pokretati nikakav postupak.

U mjestu Lipovljani građanka je, prilikom čišćenja garaže, pronašla 38 komada streljiva koje je predala policijskim službenicima. Također, građanin je sisačkoj policiji dragovoljno predao 93 komada pištoljskog streljiva.

Osoba sa šireg križevačkog područja dragovoljno je predala automatsku pušku, zračnu pušku, kundak zračne puške i 10 komada streljiva.

Čisteći pomoćne objekte obiteljske kuće u Slavonskom Brodu, 51-godišnji građanin je pronašao eksplozivna sredstva i streljivo. Obavijestio je policiju te se odlučio za dragovoljnu predaju oružja i streljiva. Stručno osposobljeni policijski službenici izašli su na teren i preuzeli tri ručne bombe, jednu metalnu improviziranu ručnu bombu i 311 komada nerasprskavajućeg streljiva.

Građanin iz Bjelovara je policiji dragovoljno predao 30 komada streljiva različitog kalibra i četiri spremnika za streljivo, dok je 59-godišnjakinja s područja Grubišnog Polja policiji dragovoljno predala jednu automatsku pušku te 67 komada streljiva različitog kalibra. Oboje su ih nezakonito posjedovali,no protiv njih se neće pokretati nikakav postupak jer su oružje i streljivo dragovoljno predali policiji.
U Pakracu, u sklopu akcije „Manje oružja-manje tragedija“, anonimni građani su policijskim službenicima predali automatsku pušku i 875 komada streljiva.
 
Istoga dana, u mjestu Vidovci, 53-godišnjak je prilikom čišćenja podruma pronašao i policijskim službenicima predao 1260 komada streljiva, dok je 44-godišnjak, prilikom čišćenja kuće u Požegi, pronašao ručnu bombu. Navedena sredstva su izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja.

Muškarac je, u polju u mjestu Glinska Poljana na petrinjskom području, pronašao protutenkovsku minu koju je sljedećeg dana na mjestu pronalaska, u kontroliranim uvjetima uništio policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu. . Također je u polju u blizini šume pronađena protupješačka mina koju je s mjesta pronalaska izuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu.

Građanka je na tavanu kuće u Petrinji pronašla 515 komada raznog streljiva i ručnu bombu koju je s mjesta pronalaska izuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu.

U podrumu stambene zgrade koja je predviđena za rušenje u Frankopanskoj ulici u Sisku, građanin je pronašao sanduk sa streljivom kojeg su jučer iznijeli građevinski radnici. Sanduk u kojem se nalazilo 200 komada puščanog streljiva preuzeo je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu.

Osoba s koprivničkog područja dragovoljno je predala 194 komada streljiva i ručnu bombu. Streljivo i bombu preuzeo je policijski službenik protueksplozijske zaštite. Na ovaj način osoba je izbjegla moguće prekršajne ili kaznene sankcije, a isto tako je otklonila opasnost iz svoje okoline i dala svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas.

Od 4. lipnja do danas policija je od građana s područja Policijske uprave primorsko-goranske, a u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, preuzela oružje, streljivo, minsko-eksplozivna sredstava i druge potencijalno opasne predmete. Tako su građani s područja Rijeke, Opatije, Broda na Kupi, Delnica, Ravne Gore i Raba policiji dragovoljno predali dvije ručne bombe M-50 i M-83, minobacačku minu bez eksploziva, spremnik, plinski pištolj, 25 komada sačme, 25 komada štapina i 2.754 komada različitog streljiva.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijsku postaju, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u vama najbližoj policijskoj postaji.

Također, podsjećamo građane da takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi.

Podsjećamo, dragovoljna predaja oružja nije vremenski ograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Zahvaljujemo građanima koji su dosad sudjelovali u akciji  „Manje oružja, manje tragedija“ te i dalje pozivamo sve one koji još uvijek čuvaju nelegalno oružje, streljivo, minsko-eksplozivna sredstva i druge nedozvoljene predmete da ih predaju policiji bez straha od sankcija.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica