Organizirao zločinačko udruženje zbog krijumčarenja cigareta u Republiku Hrvatsku

Sumnja se da su osumnjičeni na opisani način pričinili štetu državnom proračunu od najmanje 464 tisuće kuna

Policijsku službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana starosti 59, 35, 52, 54, 64, 23 i 23 godine, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Republike Bosne i Hercegovine, dok je 35-godišnjak policijski službenik PU dubrovačko-neretvanske.

Sumnja se da je osumnjičeni 59-godišnjak počinio kazneno zločinačkog udruženja, kao i više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, u svezi s kaznenim djelom počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, kao i više kaznenih djela nedozvoljene trgovine u svezi s kaznenim djelom počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, postoji sumnja da je osumnjičeni policijski službenik počinio kaznena djela protiv javnog reda – počinjenje kaznenog djela izbjegavanje carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, kaznena djela nedozvoljene trgovine, dok se za 52-godišnjaka i 64-godišnjaka sumnja da su počinili kazneno djelo protiv javnog reda – počinjenje produljenog kaznenog djela nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, a za 54-godišnjaka i dvojicu 23-godišnjaka da su počinili kaznena djela protiv javnog reda – pomaganje u počinjenju kaznenih djela nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. 

Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 59-godišnjak od siječnja do travnja 2021. na području Dubrovačko - neretvanske županije te grada Makarske i Zagreba, protivno Zakonu o trošarinama te protivno Zakonu o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije, u nakani pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi, po prethodnom planu i dogovoru organizirao i u zajedničko djelovanje povezao druge osumnjičene i još jednog zasad nepoznatog muškarca, s točno određenim zaduženjima i ulogama radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine te njihove daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske.

U okviru podjele uloga, osumnjičeni 59-godišnjak je od zasad nepoznatog dobavljača u Bosni i Hercegovini nabavljao veće količine cigareta, koje je dobavljač dovozio i na području BIH predavao policijskom službeniku, koji je cigarete prepakiravao i sakrivao u svom osobnom automobilu te, uz neposrednu pratnju 59-godišnjaka, potom krijumčario preko graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske na području Metkovića i u konačnici dovozio na područje Makarske. Sumnja se da je tu cigarete,  radi skladištenja, prepakiranja i pripreme za daljnji transport, preuzimao 52-godišnjak, koji ih je potom također po uputi 59-godišnjaka skrivao i prepakirao u putne torbe i kovčege radi daljnjeg transporta u Zagreb. Nakon pakiranja cigareta, uz pomoć dvojice 23-godišnjaka, cigarete je predavao 64-godišnjem vozaču autobusa, koji je u dogovoru sa 54-godišnjakom i 59-godišnjakom cigarete prevozio u Zagreb.

Također je utvrđena sumnja da je policijski službenik, nakon krijumčarenja preko državne granice, prema uputama i uz neposrednu pratnju 59-godišnjaka, cigarete prevozio i do Zagreba, gdje ih je skladištio u Zagrebu na adresi 59-godišnjaka, a kako bi ih 59-godinjak mogao dalje preprodati.

Osumnjičeni su tijekom četiri mjeseca u najmanje 23 navrata na opisani način prokrijumčarili najmanje 116 kartonskih pakiranja tzv. „baksi“ cigareta različitih marki te ih preprodavali na području Zagreba i Makarske. Time je osumnjičeni 59-godišnjak stekao nepripadnu materijalnu korist od najmanje 730.000,00 kuna, dok su 35-godišnji policijski službenik, te 52-godišnjak i 54-godišnjak protupravno stekli svaki najmanje 50.000,00 kuna dok je osumnjičeni 59-godišnjak nepoznatoj osobi iz Bosne i Hercegovine isplatio najmanje 652.500,00 kuna.

Na opisani način je na štetu državnog proračunu pričinjena materijalna šteta od najmanje 464 tisuće kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su, uz kaznenu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predani pritvorskom nadzorniku. 

Osumnjičeni policijski službenik s današnjim danom udaljen je iz službe te će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Krijumčarenje roba