Kažnjeni zbog kršenja mjere samoizolacije te širenja i prenošenja zarazne bolesti

Apeliramo na građane kojima je izrečena mjera samoizolacije da se strogo pridržavaju navedene mjere i dobivenih uputa te da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svoje obitelji i svojih sugrađana

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, u protekla 24 sata, utvrdili su da je pet osoba prekršilo mjeru samoizolacije koja im je izrečena radi sprječavanja širenja virusa COVID-19.

U prostorije Policijske postaje Novalja jučer je pristupio 49-godišnjak s prebivalištem u Njemačkoj, za kojeg je utvrđeno da je prekršio izrečenu mjeru samoizolacije i da treba do 10. veljače 2021. godine boraviti na određenoj adresi u Novalji.

Policijski službenici Policijske postaje Otočac jučer su prilikom provjere pridržavanja izrečenih mjera samoizolacije utvrdili da se 35-godišnjakinja i 46-godišnjakinja ne nalaze na adresama u Otočcu na kojima bi trebale boraviti te da se 46-godišnjakinja i maloljetnik ne nalaze na adresi u Križpolju.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, policija je svim osobama izdala prekršajne naloge.

Išao u banku pozitivan na virus COVID-19

Djelatnici pulske policije dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 84-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“.

Muškarca se sumnjiči da je 7. prosinca prošle godine oko 14 sati ušao u poslovnicu banke u Anticovoj ulici u Puli,  iako mu je  određena mjera izolacije i liječenja od kuće, s obzirom da je bio pozitivan na virus Covid-19. Budući da je njegovim izlaskom iz kuće nastala opasnost od širenja zarazne bolesti među ljudima, policija je protiv 84-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Bio u dvije tvrtke i pekari, iako je zaražen virusom COVID-19

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da se osumnjičeni 70-godišnjak s koprivničkog područja nije pridržavao posebne mjere „COVID- 19 liječenje u kući“, a koja mu je izrečena od 18. do 29. siječnja 2021., već je u tom razdoblju bio u dvije tvrtke i pekari čime je doveo u opasnost osobe s kojima je bio u kontaktu da im prenese zaraznu bolest. Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Zaražena virusom COVID-19 otišla u ljekarnu

Završenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 59-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“ opisano u članku 180. stavak 1. Kaznenog zakona.

Utvrđeno je da se 59-godišnja hrvatska državljanka nije pridržavala epidemioloških mjera i izolacije koja joj je određena od 19. do 29. studenog 2020. godine, a zbog dijagnosticirane zarazne bolesti COVID-19.

U subotu, 28. studenog 2020. godine, oko 13,30 sati, u Osijeku, 59-godišnjakinja je svjesno napustila adresu prebivališta i otišla u ljekarnu, čime je dovela u opasnost da se zarazna bolest proširi među ljude. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Pozitivan na COVID-19 kupovao u trgovini

U utorak 2. veljače 2021. oko 12.20 sati, policijski službenici prilikom provođenja nadzora na adresi u mjestu Grabarje nisu zatekli 36-godišnjaka kojemu je izrečena sigurnosna mjera „COVID-19 liječenje u kući“ u razdoblju od 27. siječnja do 6. veljače 2021. čime nije postupio po propisima ili naredbama kojima nadležno tijelo naređuje druge mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti među ljudima. Nadalje, 36-godišnjak je zatečen na ulici te je utvrđeno da je obavio kupovinu u trgovini, čime je došlo do neposredne opasnosti od širenja bolesti među ljudima.

Nakon isteka izrečene mjere slijedi daljnje kriminalističko istraživanje zbog postojanja sumnje na počinjenje kaznenog djela  „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“ iz članka 180. Kaznenog zakona.

Kršio mjeru samoizolacije

U utorak 2. veljače 2021. oko 12.30 sati u Požegi u Ulici Josipa Runjanina, u prostorije PU požeško-slavonske pristupio je 65-godišnjak iako mu je izrečena mjera samoizolacije.

Protiv 65-godišnjaka slijedi  prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojemu je za navedeni prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 8 do 15 tisuća kuna.

Jučer, 2. veljače u poslijepodnevnim satima, na izlazu iz Republike Hrvatske na graničnom prijelazu Jasenovac pristupio je državljanin Bosne i Hercegovine za kojeg je utvrđeno da nije tranzitirao kroz Republiku Hrvatsku, niti je posjedovao negativan PSR test, već je kratkotrajno boravio na području Republike Hrvatske.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojemu je predviđena novčana kazna u iznosu od 8 do 15 tisuća kuna, izdan mu je prekršajni nalog.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i prekršaji | Društvo i zajednica