Kaznena prijava protiv čelnika izvršne vlasti lokalne samouprave i njegovog zamjenika

Sumnja se da su trgovali utjecajem prilikom provođenja postupaka javne nabave

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek (SSKOK Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1972. i 1982.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela „Trgovanje utjecajem“ iz članka 295. stavka 1. Kaznenog zakona.

Provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su dvojica osumnjičenih, kao čelnik i njegov zamjenik u izvršnoj vlasti lokalne samouprave počinili kaznena djela trgovanja utjecajem prilikom provođenja postupaka javne nabave za izrade energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada na području grada Požege i drugih mjesta kojima je trgovačko društvo iz Požege upravitelj, a u kojem trgovačkom društvu je drugoosumnjičeni (1982.) predsjednik skupštine.

Dvojica osumnjičenih zatražila su od direktora navedenog trgovačkog društva da, prilikom provođenja navedenih postupaka, osigura angažman točno određenih izvođača, a sve protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada.

Naime, prema traženju spomenuto trgovačko društvo trebalo je uputiti pozive za dostavljanje ponuda onim ponuditeljima koje su odredili spomenuti osumnjičenici, a koji bi osigurali još dvije ponude drugih ponuditelja. Među ponuditeljima bi postojao dogovor da ponude međusobno usklade i tako omoguće da najbolji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili  osumnjičenici. Pri tome bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Direktor trgovačkog društva je takvo traženje odbio te je tijekom 2020. godine proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv dvojice osumnjičenih hrvatskih državljana podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 

Priopćenja