Blagdanski vikend na cestama: prekoračenja brzine su 43 % svih prekršaja u prometu

Proteklog vikenda (25.-27. prosinca) na području Republike Hrvatske utvrđeno je ukupno 1 165 prekršaja u prometu

Foto: ilustracija

Policija je i tijekom blagdanskog vikenda nastavila s pojačanim aktivnostima usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

Proteklog vikenda (25.-27. prosinca) na području Republike Hrvatske utvrđeno je ukupno 1 165 prekršaja u prometu od čega izdvajamo:
 • 58 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,23 g/kg izmjerena na području PU međimurske,
 • 506 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko-srijemske, 237 km/h,
 • 85 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
 • 32 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 12. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je također PU zagrebačka, njih 65. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 22. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU karlovačke, 12 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (16 takvih prekršaja) kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg, što je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 10 osoba koje su bili ponavljači teških prekršaja u prometu (recidivisti), a koje su počinile 13 takvih prekršaja, od čega najviše:
upravljanje prije stjecanja prava – njih šest, odbijanje testiranja na droge – pet osoba, zatim upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – jedna osoba i nedopuštena koncentracija alkohola – također jedna osoba.

Iz tog razloga tri vozača su zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv četiri vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.


U razdoblju od 25. do 27. prosinca 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 26 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba, a u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 37 sudionika.

Prema statističkim pokazateljima, u jedanaest mjeseci 2020. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 224 osobe, što je 36 osoba ili 13,8 % manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2019. – 260).

Osim toga, evidentirano je i smanjenje drugih pokazatelja u odnosu na isto razdoblje prošle godine:
- ukupnog broja prometnih nesreća za 16,5 % (2020. – 24.063; 2019. – 28.816),
- teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 11,8 % (2020. – 2.080; 2019. – 2.357) i
- lakše ozlijeđenih osoba za 25 % (2020. – 7.237; 2019. – 9.644).

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 

Savjeti sudionicima u prometu 

 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da, ako se krećete kolnikom, morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
 • u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.


Pisane vijesti | Statistike | Promet i vozila