Iz speleološkog objekta uspješno uklonjena zrakoplovna bomba

Svi sudionici na uklanjanju zrakoplovne bombe doprinijeli su povećanju razine sigurnosti građana te očuvanju speleoloških objekata

Foto: MUP

Policijski službenici linije rada protueksplozijske zaštite Uprave policije proveli su, 22. srpnja 2020. godine, na području PU karlovačke još jednu u nizu složenih zadaća uklanjanja i onesposobljavanja  eksplozivnih sredstava pronađenih u speleološkim objektima.

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, posebno obučeni za rad u speleološkim objektima, ovoga puta postupali su prema vrlo neobičnom nalazu. Naime, zadaća im je bila onesposobiti i pažljivo ukloniti zrakoplovnu bombu zaostalu još iz vremena II. svjetskog rata.

Informaciju o pronalasku ovog eksploziovnog sredstva policiji je dostavila Komisija za speleospašavanje HGSS-a, koja je za istu saznala u koja je u okviru svojih redovnih aktivnosti i kroz suradnju s planinarskim i speleološkim udrugama.

O važnosti spomenutog objekta govori činjenica kako kroz njega protječe i jedan vodeni tok, u kojem su tijekom speleoloških istraživanja pronađene određene vrste riba, točnije dokazi o povezanosti toka sa drugim vodenim tokovima tog područja.

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, u posljednjih 5 godina osigurali su oko 70 speleoloških objekata, što je uistinu značajan broj s obzirom da se radi o specifičnim i vrlo složenim zadaćama, koje su izveli vrlo uspješno.

Pisane vijesti