Pozivamo trgovačka društva na oprez: povećan broj pokušaja CEO prijevara na njihovu štetu

U posljednje vrijeme policija bilježi povećan broj pokušaja CEO prijevara na štetu trgovačkih društava sa sjedištem u Republici Hrvatskoj

Počinitelji se lažno predstavljaju kao izvršni direktori trgovačkih društava te financijskim službama trgovačkog društva šalju phishing poruke koje izgledaju kao da im se direktno obraća direktor/ica tvrtke.

U porukama počinitelji  lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za koji posao je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima  zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja (najčešće iz Velike Britanije) od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda.  U razgovoru ženska osoba  traži  diskreciju i raspituje se o  stanja računa tvrtke. U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva  putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.  

Molimo građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu.

Više informacija:

 „Vishing“, „phishing“ i različiti oblici internetskih prijevara te savjeti o tome kako se zaštititi

Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti svom domu

Također je korisno upoznati se s informacijama iz članka Nacionalnog CERT-a

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kibernetički napadi i sigurnost