VIDEO: Policijsko plovilo s hrvatskom posadom sudjelovat će u zajedničkoj operaciji „Rapid Border Intervention AEGEAN 2020.“

Angažman hrvatske pomorske policije nastavak je snažne potpore koju, u svrhu jačanja nadzora grčko-turske granice na moru, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske kontinuirano pruža Helenskoj Republici još od 2015. godine

FOTO: MUP RH

Danas, 13. ožujka 2020. godine, iz brodogradilišta „Punat“ na otoku Krku, predstavnici Ravnateljstva policije i rukovoditelj PU primorsko-goranske ispratili su policijsko plovilo u zajedničku operaciju „Rapid Border Intervention AEGEAN 2020“.

Temeljem zahtjeva Helenske Republike, žurna intervencija na grčkoj granici na moru u kojoj sudjeluje hrvatsko policijsko plovilo pokrenuta je odlukom FRONTEX-a i sukladno odredbama Uredbe o graničnoj i obalnoj straži.

Svi troškovi pripreme, sudjelovanja te povratka iz operacije u potpunosti se refundiraju od strane Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX-a) i ne predstavljaju dodatni trošak za Republiku Hrvatsku.   

Plovilo, sa osam članova posade sastavljene od službenika PU primorsko-goranske i PU splitsko-dalmatinske, u razdoblju od 19. ožujka do 6. svibnja 2020. godine, bit će raspoređeno na dodijeljenom operativnom području u grčkom akvatoriju.

Angažman pomorske policije u navedenoj žurnoj intervenciji na granici nastavak je snažne potpore koju, u svrhu jačanja nadzora grčko-turske granice na moru, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske kontinuirano pruža Helenskoj Republici još od 2015. godine.

Iako se u osnovi ne radi o humanitarnoj operaciji, nerijetko su posade naših plovila tijekom sudjelovanja u prethodnim operacijama bile uključene u akcije traganja i spašavanja na moru, pri čemu najveći izazov predstavljaju složene akcije prekrcaja osoba na službeno plovilo i postupanje sa ranjivim skupinama te ozlijeđenim i dehidriranim osobama.

Takve akcije najčešće se obavljaju u nepovoljnim hidrometeorološkim uvjetima na mjestu spašavanja, a uspješnost u provedbi samo je dodatna potvrda humanosti te visoke razine obučenosti, profesionalnosti, ali i hrabrosti upućenih policijskih službenika.
 

Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj