Kazneno prijavljena četvorica pripadnika odreda „Leva supoderica“

Rješavanje ratnih zločina jedan je od prioriteta s obzirom na njihovu težinu i značaj, ali prvenstveno zbog osjećaja nepravde prisutnog kod obitelji žrtava
 

Foto: ilustracija

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje vezano za teška fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva grada Vukovara 1991./1992. godine na području zvanom „Leva supoderica“.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su četvorica osumnjičenih (1947., 1955., 1957. i 1967.), kao pripadnici srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica (odred „Leva supoderica“), na području tada okupiranog grada Vukovara, u periodu od 20. studenog 1991. godine do lipnja 1992. godine, protupravno oduzeli slobodu, zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara.
 
Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja.
 
Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživjela zlostavljanje, ali i poštede njihovih obitelji o mučnim detaljima zlostavljanja, Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom slučaju neće navoditi niti opisivati konkretnije na koji način su oštećeni zlostavljani, kako niti minimalne podatke o identitetu oštećenih. Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona RH, protiv četvorice osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.
 
Sva četvorica kazneno prijavljenih su trenutačno nedostupna tijelima kaznenog progona i za njima se traga.
 
Radna skupina Ravnateljstva policije od svog osnivanja u veljači 2018. godine podnijela je pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog deset kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

Ministarstvo unutarnjih poslova će i dalje ustrajati u identificiranju počinitelja i kaznenom procesuiranju odgovornih.
 
Rješavanje ratnih zločina jedan je od prioriteta s obzirom na njihovu težinu i značaj, ali prvenstveno zbog osjećaja nepravde prisutnog kod obitelji žrtava.

 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Ratni zločin