Najelitnija postrojba hrvatske policije obilježila 29. godišnjicu

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko te uvaženi gosti prigodnim programom svečano su obilježili 29. godišnjicu osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije

Foto: MUP RH

Danas, 7. rujna 2019. godine Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je svoju 29. godišnjicu postojanja. Svečanom programu prisustvovali su, uz potpredsjednika Vlade RH, ministra unutarnjih poslova i ujedno izaslanika predsjednika Vlade RH dr.sc. Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za branitelje i izaslanik Predsjednice Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Miljenko Filipović, ministar branitelja Tomo Medved,  zapovjednik gardijsko-oklopno mehanizirane brigade, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, ujedno i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring te ostali pripadnici Jedinice i visoki uzvanici.
 
Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u čast svim poginulim pripadnicima Jedinice te svečanim postrojavanjem Jedinice. Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, položili su potpredsjednik Vlade RH i ministar Davor Božinović i posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za branitelje i izaslanik Predsjednice Ante Deur.
 
Nakon intoniranja hrvatske himne u izvedbi policijske klape Sv. Mihovil te čitanja povjesnice, prisutnima su se obratili predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring, zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk i potpredsjednik Vlade RH i ministar Davor Božinović, nakon kojih je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio svetu Misu u kapelici blaženog Alojzija Stepinca.
 
Predsjednik Udruge Darko Lutring se u svom govoru osvrnuo na 1990. godinu i prisjetio se svih tadašnjih pripadnika ATJ Lučko te istaknuo kako su oni „bili odabrana generacija tisućljetnog hrvatskog sna koja je imala tu privilegiju stvaranja hrvatske države“. Naša jedinica izrasla je kroz svoje borbene zadaće te „nastavlja izvršavati i najteže zadaće u ova turbulentna vremena gdje je čitav svijet pod naletom terorizma.“ – rekao je Lutring te zaključio: „Ostanite uvijek svoji, ostanite uvijek ATJ Lučko, ostanite uvijek temelj svoje države!“
 
Neopisivu čast i privilegiju stajati ispred postroja pripadnika ove slavne jedinice kao njen zapovjednik izrazio je Mate Bilobrk te se obratio ratnim pripadnicima kao njegovim učiteljima, tako i mladim pripadnicima – koji jamče i jamčiti će sigurnost na svakom pedlju naše Domovine i poručio: “Mogu reći da moja generacija već spada u vrlo iskusne pripadnika Jedinice, koja je rasla, sazrijevala stasala, učila i usvajala znanja i vještine od ratnih pripadnika ATJ, koje se ne mogu pročitati niti u jednom udžbeniku, niti u jednom vojnom ili policijskom priručniku. Ta generacija koja velikim dijelom danas čini zapovjednu strukturu jedinice  obvezna je čuvati tradiciju ratne generacije, ali isto tako s najvišom razinom profesionalnosti odgovoriti sigurnosnim ugrozama aktualnog vremena.” Izrazio je radost i zadovoljstvo što su pripadnici su opremljeni najsuvremenijom balističkom zaštitom te što se u najkraćem roku očekuje potpisivanje ugovora i početak gradnje nove moderne streljane za koju su sva potrebita financijska sredstva su osigurana. Zahvalio se ministru ministru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Milini što su svojim odlukama i odnosom vratili dignitet ATJ Lučko: „Danas je Zapovjednik ATJ Lučko član kolegija ministra i član kolegija glavnog ravnatelja. Sudjelujemo u donošenju svih važnih odluka koji su od našeg vitalnog interesa, kako u već rečenom materijalno-tehničkom opremanju, tako i u postupku budućeg nužnog preustroja, kako bi i nadalje bili spremni i sposobni izvršiti najzahtjevnije zadaće na ponos hrvatske policije i hrvatskog naroda.“

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade RH, ministar Božinović  istaknuo je kako je ovo važna obljetnica ne samo za hrvatsku policiju, već i za hrvatsku državu. To je „dan u kojem je od probranih među najboljima iz redova Prvog hrvatskog redarstvenika, Jedinice za posebne namjene utemeljena prva oružana na formacija novoproglašene države“. Jake snage MUP-a je izraz koji se veže uz ATJ Lučko i dan danas i govori da su autentični simbol hrvatskog ratnog uspjeha. „U Ministarstvu unutarnjih poslova ponosni smo na svoje postrojbe specijalne policije. Ta vrsta ponosa niti danas nije ništa manja nego što je bila u ratno doba“ – dodao je ministar te istaknuo kako njihova izvrsnost s vremenom ne slabi, već je jača i uspješno se prilagođava novonastalim sigurnosnim okolnostima. „Upravo zato smo se snažno oslonili na Vas – od vrha Ravnateljstva policije do upravljanja policijskim upravama“ te dodao kako su više od polovice načelnika policijskih uprava specijalci jer je njihovo „iskustvo neprocjenjivo, isto kao i predanost poslu, hrabrost i domoljublje“. Zbog svega toga, sustavno ulaganje u nadogradnju njihovih stručnih znanja i specijalnih vještina i kontinuirana modernizacija opreme trajna je obaveza Ministarstva unutarnjih poslova. Tako se prošle i ove godine koja još nije gotova uložilo nešto više od 65 milijuna kuna u specijalnu policiju.  „S našom brigom o kvaliteti vaših radnih uvjeta nastavit ćemo podjednako i dalje. A vama, cijenjeni pripadnici specijalne policije, želim da održite svoje visoke standarde djelovanja - kojima već punih 29. godina služite na čast Ministarstvu i hrvatskoj policiji, predstavljate uzor i građanima Republike Hrvatske pružate sigurnost.“ - zaključio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović.
 
Zbog terorizma i ostalih sigurnosnih prijetnji današnjem društvu, obučenost, vještine i stručnost pripadnika ove elitne postrojbe policije, od posebne su važnosti. U suvremenim uvjetima, Specijalna jedinica policije nije samo jedan od stupova protuterorističkih kapaciteta Republike Hrvatske, već i bitan faktor sigurnosti cijele Europske unije.
 
Uz pomoć najsuvremenijeg naoružanja i opreme u potpunosti je spremna odgovoriti na sve moguće oblike sigurnosnih izazova današnjice kao što su suzbijanja najtežih oblika kriminaliteta, uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, snajperske operacije, helikopterske operacije, pronalaženja, deaktiviranja i uništavanja formacijskih i improviziranih eksplozivnih naprava na zemlji i pod vodom, ronilačke intervencije, rješavanje najsloženijih otmica i talačkih situacija te suzbijanje terorizma.
 
Predanost u radu i izvrsni rezultati ovih postrojbi traju od samih početaka Republike Hrvatske, s kojom su se paralelno stvarali, izgrađivali i razvijali. Njihova stručnost s vremenom samo jača te se uspješno prilagođava svim novonastalim sigurnosnim okolnostima. U prigodi ovog obilježavanja, svoju su stručnost, sposobnost i spremnost prezentirali u pokaznoj vježbi.
 
Pripadnici ATJ Lučko u ratu su se istaknuli kao najbolji od najboljih, a takvi su i danas – najelitnija postrojba hrvatske policije. 
 
 

Pisane vijesti | Obilježavanja | Društvo i zajednica