Policija nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenima na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja

Ove aktivnosti posebno su usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. recidivistima

FOTO: ilustracija
 
Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. recidivistima.

U kontrolu prometa uključen je maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su u proteklom tjednu na području PU dubrovačko-neretvanske provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 964 represivne mjere. Pritom su 534 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 36 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 18 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 19 osoba sankcionirano je zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje. Najveća novčana kazna izrečena je 33-godišnjem državljaninu Sjeverne Makedonije koji je zaustavljen 6. kolovoza, u 01,30 sati u Ulici Iva Vojnovića u Dubrovniku. Vozaču je izmjerena koncentracija alkohola od 2,65 g/kg, tijekom vožnje je vrludao po cesti, nije se zaustavio na zvučne i svjetlosne signale policije te kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Vozač je, uz optužni prijedlog, doveden na Općinski sud u Dubrovniku gdje je kažnjen novčanom kaznom od 11.400,00 kuna i 200,00 kn troškova postupka te mu je izrečena tromjesečna zabrana upravljanja vozilom „B“ kategorije.

Na području PU šibensko-kninske u proteklome tjednu je protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeto ukupno 380 mjera, od kojih ističemo nepropisnu brzinu (101), nepropisno uključivanje i isključivanje (62), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (24) i nekorištenje sigurnosnoga pojasa (47).

Na području PU koprivničko-križevačke tijekom vikenda sankcionirana su 123 prometna prekršaja od kojih 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 50 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.  Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su tri recidivista koja su počinila ukupno četiri prometna prekršaja od kojih tri prekršaja upravljanja motornim vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

U Policijskoj upravi istarskoj za vikend je utvrđeno 347 prekršaja, a kontrolirano je ukupno 650 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 37 vozača i 7 vozila. U petak oko 19.40 sati na čvoru Višnjan na istarskom ipsilonu, policijski službenici su kontrolom brzine kretanja vozila utvrdili da 48-godišnjak upravlja automobilom Ferrari, njemačke registarske oznake,brzinom od 207 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h. Zbog počinjenoga prekršaja,  vozaču je određena kazna u iznosu 9.000,00 kn, troškovi postupka od 500,00 kn i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 1 mjesec.

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda su također provedene pojačane aktivnosti u prometu. Evidentirano je ukupno 485 prekršaja od čega izdvajamo 45 za alkohol, 148 za prekoračenje  brzine, 48 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 14 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 9 zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 5 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo i 2 zbog zabrane upravljanja.
 
U razdoblju od 09.08.2019. u 00,00 sati do 11.08.2019. u 24,00 sati na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 100 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U tri nesreće smrtno su stradale tri osobe. Ozlijeđeno je ukupno 159 osoba.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja - od 12. do 18. kolovoza provodit će se pojačan nadzor brzine kretanja vozila usklađen sa akcijama organizacije TISPOL.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 
Savjeti sudionicima u prometu:
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


Priopćenja | Promet i vozila