EUROPOL-ov časnik za vezu u Albaniji je hrvatski policajac Alen Perušić

U prostorima MUP-a Republike Albanije, svečano je otvoren Ured časnika za vezu EUROPOL-a u Tirani

FOTO: MUP

Jučer, 11. srpnja 2019. godine, u prostorima MUP-a Republike Albanije, svečano je otvoren Ured časnika za vezu EUROPOL-a u Tirani. Svečanosti otvorenja prisustvovali su glavni ravnatelj albanske državne policije Ardi Veliua, veleposlanik Europske unije u Albaniji Luigi Soreca te izvršna direktorica EUROPOL-a Catherine De Bolle.
 
EUROPOL je potpisao operativni sporazum s Albanijom u prosincu 2013. godine. Albanija je tako postala prva zemlja na zapadnom Balkanu koja je domaćin ureda za vezu EUROPOL-a, čime se naglašava važnost Albanije i zapadnog Balkana kao partnera Europola i Europske unije. 
 
Za EUROPOL-ovog časnika za vezu u Albaniji imenovan je policijski službenik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Alen Perušić. Glavna zadaća EUROPOL-ova časnika za vezu je stalni kontakt s policajcem albanske policije u sjedištu Europola u Haagu te pružanje potpore i suradnje državama članicama i partnerima trećih strana.
 
Albanija poduzima sve veće i savjesnije napore u borbi protiv organiziranog kriminala, a povećana je i razmjena informacija. Cilj veće prisutnosti Europola u Tirani je jačanje daljnje suradnje u borbi protiv terorizma, krijumčarenja migranata, trgovanja ljudima, oružjem i drogama. Suradnja između Albanije i EUROPOL-a je dosegla jednu novu dimenziju odnosa, a od ove godine je i sve više zapadnobalkanskih partnera uključeno u ciklus politika Europske unije.
 
Na svečanom otvorenju Ureda časnika za vezu EUROPOL-a u Tirani, izvršna direktorica Catherine De Bolle je u svom obraćanju istaknula kako je „Ovo vrlo važan korak u uspostavi snažnog partnerstva i povjerenja između država članica i zapadnog Balkana“ te dodala kako treba uskladiti zajedničke napore u rješavanju zajedničkih izazova i prekograničnih prijetnji.
 
Glavni ravnatelj policije Ardi Veliu je u svom obraćanju rekao da je „Sudjelovanje državne policije u središnjoj točki EUROPOL-a, ključni prioritet Nacionalnog ureda EUROPOL-a u Tirani, budući da je od velike važnosti u ispunjavanju strateških ciljeva državne policije.“
 
U tom kontekstu, a sve s ciljem ustrajne i odlučne borbe protiv organiziranog kriminala, međunarodnog terorizma, prometa opojnih droga i ilegalnih migracija, nastoji se uz pomoć EUROPOL-a postići poboljšanje analize i razmjene informacija općenito, kao i veća razina uključenosti državne policije u zajedničke operacije.
 
Veleposlanik Europske unije Luigi Soreca je zaključio kako će upravo novi ured časnika za vezu EUROPOL-a omogućiti suradnju na novoj razini i pomoći u daljnjem jačanju njihovih napora u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.
 
Izvor: https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/tirana-hosts-europol’s-first-liaison-office-in-western-balkans#
 
 

Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj