Simulirani napad na štićenu kolonu

U sklopu vježbe prikazan je simulirani napad na štićenu kolonu improviziranom eksplozivnom napravom

FOTO: MUP
Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu danas, 18. ožujka 2019. godine na Policijskoj akademiji u Zagrebu održalo je vježbu evakuacije u kojoj je sudjelovala Uprave za posebne poslove sigurnosti i Antiteroristička jedinica Lučko Specijalne policije MUP-a RH. Vježba je o držana u sklopu godišnje vježbe za upravljanje kriznim situacijama koju provodi Područni ured sigurnosti Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.
 
U sklopu vježbe prikazan je simulirani napad na štićenu kolonu improviziranom eksplozivnom napravom, uslijed čega je oštećeno blindirano vozilo te  više nije moglo nastaviti daljnje kretanje. Kako bi se osiguralo mjesto događaja, odnosno štićena osoba, Operativno dežurstvo policije na mjesto događaja upućuje interventni tim Antiterorističke jedinice Lučko koji pruža potporu policijskim službenicima neposrednog osiguranja. U vježbi su sudjelovala i dva helikoptera Pave Hawk   Zračnih snaga SAD-a s pripadnicima američkog spasilačkog tima,  te iz vozila izvukli osobe kojima se pružila liječnika pomoć. Evakuacija štićene osobe od mjesta događaja do helikoptera, odvijala se u pratnji policijskih službenika neposrednog osiguranja uz potporu snaga Antiterorističke jedinice Lučko.
 
Kroz ovu vježbu željela se provjeriti spremnost i procedura Uprave za posebne poslove sigurnosti koja provodi neposrednu zaštitu štićenih osoba i Antiterorističke jedinice Lučko u slučajevima ugrožavanja sigurnosti štićene kolone, kao i tijekom evakuacije štićene osobe iz blindiranog vozila. Također, cilj vježbe bio je uspostava još bolje suradnje u kriznim situacijama između hrvatske policije i američkih specijalnih snaga.
 
Vježbu su pratili mnogi visoki uzvanici i rukovoditelji, a među njima i zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić koji je izrazio veliko zadovoljstvo vježbom u kojoj su svi sudionici pokazali veliku profesionalnost i spremnost sa sve najsloženije policijske poslove. Pokazalo se da pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti i ATJ Lučko imaju veliko iskustvo i znanje koje mogu prenijeti i drugim službama sigurnosti. 
 
Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Nj.E. Robert Kohorst je također vrlo zadovoljan provedenom vježbom. „Pripadnici američke vojske ponosni su što surađuju, sudjeluju u ovakvim vježbama s hrvatskom policijom koja je izrazito profesionalna. Ovo je još jedan primjer kako Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska mogu surađivati i štititi građane. Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sam siguran, ali sada kada sam vidio ovu vježbu, postupanje hrvatske policije, osjećam se još sigurniji“, rekao je veleposlanik.


Pisane vijesti