Dvojac kazneno prijavljen za krijumčarenje vatrenog oružja i droge

Osumnjičeni su iz koristoljublja protuzakonito prevezli preko državne granice iz BiH u Republiku Hrvatsku najmanje 10 raznih pušaka, veću količinu optičke opreme za oružje i 37,07 kilograma plastičnog eksploziva.

Foto: MUP RH
Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU brodsko-posavske u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1971. i 1977.) zbog postojanje osnova sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su se osumnjičenici udružili zbog počinjenja kaznenih djela, a u zločinačko udruženje su uključili i osobe iz Nizozemske te Bosne i Hercegovine, s ciljem nabave veće količine eksploziva i drugog vatrenog oružja iz BiH. Za eksploziv i vatreno oružje su, uz prethodni zajednički dogovor, organizirali prijevoz u Republiku Hrvatsku zbog daljnje prodaje u zemlje zapadne Europe. Također, utvrđeno je da su dvojica osumnjičenih u suradnji s pomagačima iz Kraljevine Nizozemske s namjerom daljnje preprodaje na području Republike Hrvatske, organizirali nabavu i prijevoz ecstasyja i kokaina iz Kraljevine Nizozemske u Republiku Hrvatsku. 

Osumnjičeni su na opisani način, iz koristoljublja protuzakonito prevezli preko državne granice iz BiH u Republiku Hrvatsku najmanje 10 raznih pušaka, veću količinu optičke opreme za oružje i 37,07 kilograma plastičnog eksploziva. Iz zemalja EU u Republiku Hrvatsku prevezli su najmanje 4.41 kilogram ecstasyja te neutvrđenu količinu kokaina.

Navedeno oružje policija je zaplijenila u siječnju, a eksploziv u travnju 2018. godine na području Slavonskog Broda i Okučana, dok je ecstasy zaplijenjen u rujnu ove godine na području Vodnjana.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Zločinačko udruženje“, „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“, „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ te „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.


Priopćenja