Prijavljen državljanin Alžira

Osumnjičeni je u listopadu ove godine putem posredovanja nevladine organizacije podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj

U ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine na području  Policijske uprave zagrebačke, policijski službenici Policijske postaje Novi Zagreb dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim državljaninom Alžira, zbog osnova sumnje da je počinio  tri kaznena djela krađe i četiri kaznenih djela teške krađe.

Sumnja se da  je 31-godišnji državljanin Alžira tijekom listopada i studenoga ove godine počinio tri krađe iz dva kombi vozila Mercedes Sprinter i jednog osobnog vozila Renault Megan.  Osumnjičeni je bez obzira na doba dana, dolazio do vozila koja su bila parkirana, da bi potom zavlačenjem ruke ili korištenjem podesnog alata iz unutrašnjosti vozila otuđio radni alat, bušilice, pile i mobitel.  Isto tako,  tijekom tih mjeseci (listopada i studenoga) počinio je i četiri teške krađe na sličan način. Naime, za razliku od prethodno navedenih krađa, u ovim je slučajevima razbijao stakla na automobilima kako bi iz unutarnjeg prostora vozila otuđio  prijenosno računalo, mobitel, torbicu, dokumente, naočale, auto radio, novac i ostalo.

Materijalna šteta je oko 20.000 kuna, a osumnjičeni je nakon završetka kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzornik, dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Osumnjičeni je u listopadu ove godine putem posredovanja nevladine organizacije podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti proveden je postupak te mu je u studenom odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom u ubrzanom postupku kao očito neosnovani. Provođenjem postupka utvrdilo se da je, kao tražitelj međunarodne zaštite, iznio samo one podatke koji nisu relevantni za procjenu osnovanosti zahtjeva, a zato jer je bilo moguće primijeniti institut sigurne zemlje podrijetla (Alžir se nalazi na listi sigurnih zemalja podrijetla).

S obzirom da nije pokrenuo upravni spor protiv navedenog rješenja, rješenje je postalo izvršno i pravomoćno 28. studenog 2018. godine. Početkom prosinca 2018. godine, osumnjičeni je podnio naknadni zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Ukoliko Ministarstvo unutarnjih poslova donose rješenje o odbacivanju rješenja (a osoba nije priložila niti jednu činjenicu koja bi išla u prilog izmjene odluke ) i ovaj će zahtjev biti nedopušten. Osumnjičeni će u tom slučaju protiv rješenja moći pokrenuti upravni spor. No, tužba upravnom sudu ne odgađa izvršenje rješenja te će Ministarstvo unutarnjih poslova RH, po pravomoćnosti rješenja, a sukladno Zakonu o strancima, protiv njega pokrenuti postupak povratka/udaljenja u Alžir.

Temeljem službenih evidencija Ministarstva unutarnjih poslova, u Republici Hrvatskoj evidentna je zloporaba instituta međunarodne zaštite zbog čega će MUP biti restriktivan u  njegovoj primjeni. Činjenica je da se taj institut kasnije pretvara u izvor sekundarnih migracija, a to je i jedan od osnovnih razloga što se o reformi zajedničkog europskog sustava azila vodi rasprava u institucijama Europske unije.


Priopćenja