Međuresorna vježba za kriminalističke tehničare

Simulacija očevida eksplozije i požara u realnim uvjetima održana je u srijedu, 5. prosinca, na poligonu Hrvatske vojske u Karlovcu

Vježbe su provedene u okviru 31. Tečaja za kriminalističke tehničare koji se održava na Policijskoj akademiji. Tečaj, na kojem sudjeluje 24 polaznika (16 iz policijskih uprava, šest iz Bosne i Hercegovine te dva pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske) započeo je 15. listopada i završava 14. prosinca. Riječ je o tečaju kojim se policijski službenici i službenici srodnih agencija obučavaju za obavljanje zadaća kriminalističkih tehničara. 

Pod nadzorom voditelja vježbi Mladena Rutalja iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te Tomislava Vukoje i Ivana Morića (Protueksplozijska služba), nakon uvodnog predavanja o eksplozivima obavljeno je detoniranje industrijskog eksploziva, vojnog eksploziva, detonirajućeg štapina te po jedne eksplozivne naprave na svakom vozilu. Polaznici tečaja podijeljeni u dvije skupine tada su, uz stručno vodstvo policijskih službenika za očevide, proveli simulaciju očevida nakon čega je napravljena završna analiza s vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Po završenom očevidu i završnoj analizi eksplozije, vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ zapalili su vozila i odredili trenutak kada su pripadnici JVP Karlovac ugasili vatru. Polaznici tečaja tada su proveli simulaciju očevida požara uz stručno vodstvo policijskih službenika za očevide te je provedena i završna analiza s vještacima CFIIV-a.

Vježba je održana kako bi polaznici tečaja dobili praktičan uvid u realne okolnosti provođenja ovakvih očevida kao i uvjete koje ih kod očevida ovakvih događaja očekuju.

Kako bi simulacija bila što realnija, ali i što sigurnija, u njenoj organizaciji i provođenju sudjelovali su Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Služba kriminalističke tehnike PU zagrebačke i splitsko-dalmatinske, Protueksplozijska služba i Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije, Policijska akademija te Služba za registraciju, eksploataciju i održavanje vozila.

Osim navedenih ustrojstvenih jedinica ovog Ministarstva, posebno značajne uloge imali su Ministarstvo obrane RH te Javna vatrogasna postrojba Karlovac, obzirom da je uspješna međusobna suradnja i koordinacija, neophodan uvjet za provođenje vježbi ovakve složenosti.


Pisane vijesti